Увеличаването на размера на пенсиите остава приоритет на правителството, но постигането на тази цели може да се осъществи поетапно. Това каза на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на въпрос, отправен от депутата Драгомир Стойнев, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Социалният министър коментира, че осъвременяване на пенсиите се предвижда да има едва 2013 – 2014 г. Други възможности за вдигане на пенсиите преди този период може да възникнат, но само при данни за икономически растеж у нас, уточни министърът.
Депутатът от БСП обаче настоя да получи ясен отговор дали през 2012 г. хората със 136,08 лева пенсии (най-ниската в страната), които живеят на прага на оцеляването, ще получат някаква финансова подкрепа от правителството.
В отговора си социалният министър акцентира, че България в условия на икономическа криза вдига от 1 май 2012 г. от 270 на 290 лева минималната работна заплата.
„Всички усилия, които полагаме в момента – Министерството на финансите най-вече, е да видим какви са възможностите да увеличим най-ниските размери на пенсиите. НСТС ще гледа в понеделник окончателно тези параметри”, каза Младенов.
Според Драгомир Стойнев е явно, че социалната политика не е приоритет на това правителство. „Живейте и вие един месец със 136 лева и осем стотинки и ще видим дали социалната политика няма да ви стане приоритет”, коментира депутатът.

Драгомир Стойнев е депутат от БСП за Софийска област. Той е председател на Комисията по труда и социалната политика в Народното събрание.