Ние от БСП ще предложим и ще запишем в управленския си проект - всяко дете да получава по 50 лв., като отпадне подоходният критерий. Ще настояваме обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да е равно на минималната работна заплата. Третият ни приоритет ще бъде - да няма ДДС върху всички детски стоки и услуги. Това обяви депутатът от ПГКБ и председател на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев. Той беше категоричен, че в условията на криза българските семейства имат нужда от подкрепата на държавата. „Проблемът не е в детските градини, а в това, че за да имат второ дете, семействата се нуждаят от подкрепа на държавата", подчерта депутатът. Той изрази тревогата си от бездействието на управляващите по отношение на демографската криза в страната. „Това е единственото правителство, което няма конкретна визия, мерки и действия, за да решава проблема. Ние изчезваме, топим се като нация. Имаме проблем с възобновяването на работната сила", изтъкна Драгомир Стойнев.


Корнелия Нинова обяви, че в понеделник депутатите от левицата са внесли актуализация на бюджета на Държавното обществено осигуряване.


Социалистите настояват пенсиите да се увеличат от 1 януари, а обезщетението за отглеждане на дете да стане 310 лв. Масларова обърна внимание, че предложението на Бойко Борисов майчинството да бъде по-кратко, но повече платено, не е нещо ново. „Информирам депутатите на ГЕРБ, че такава опция съществува и тя е приета още по време на тройната коалиция", подчерта Масларова. Тя обясни, че ако майката не използва правото на обезщетение през втората година и се върне на работа, когато детето стане на година и два месеца, следващите 10 месеца майката ще получава по 50% от обезщетението върху заплатата си. Това съобщи пресцентърът на БСП – София област.