Председателят на парламентарната Комисия по труда и социалната политика Драгомир Стойнев представи забележките си към бюджета на правителството за 2013 г.
„Демографският срив в страната вече се превръща във въпрос на национална сигурност - българската нация изчезва, остаряваме като население и имаме проблем с възстановяването на работната сила.” - каза Стойнев. Той се присъедини към протеста на майките и допълни, че предложенията на БСП са обезщетението за дете от една до две години, което в момента е 240 лева и е замразено, да следва ръста на минималната работна заплата и да стане 310 лева.
БСП са против политиката, която вече е реализирана, да се увеличават периодите, върху която се изчисляват обезщетенията за бременност и майчинство. „Настояваме отново да се върне на периода от 12 месеца и в период от 410 дни да получават 90 % от заплатата си, като след първата годинка на детето сумата да е 310 лева.” – допълни Драгомир Стойнев. „Всяка българска майка да получава 50 лева за своето дете и да отпадне подоходният критерий, който в момента е 350 лева, защото тези 35 лева, които в момента се дават отиват при определен етнос, а тези пари трябва да достигнат до всяко дете. Много често забравяме децата с трайни увреждания. Предлагаме от 189 лв. да станат на 217 лв. за всяко дете с трайно увреждане. Основната причина, поради която ГЕРБ не желаят да вдигнат парите за българските деца, е, че те не могат да гласуват”, подчерта народният представител от София област.
„Само защото идват избори, от правителството са предприели стъпка за „жалка индексация” на пенсиите”, каза Стойнев, като по думите му това не е увеличение, тъй като по никакъв начин не се покрива инфлацията. За това от БСП ще настояват от 1 януари пенсиите да се увеличат с 11,7 % за всички пенсионери.