Академичният съвет на Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" надмина всичките си колеги в България и връчи почетната титла Доктор хонорис кауза на футболната легенда Христо Стоичков.

Церемонията стана на култовата дата 11.11.11 в 11 часа и 11 минути. Съвпадението на числата обаче бе по-подходящо за сватба, отколкото за измислената благодарност на учените към едва завършилия средното си образование уникален футболен талант.

Званието се присъжда за приноса на Камата към университета, след като превърналият репликата "Мамата" в световноизвестна фраза, убедил новия си приятел Бойко Борисов и правителството да отпуснат пари за строежа на спортна зала на учебното заведение. Бойко дори направи първа копка преди изборите.

За Стоичков, който с мъка изкара основното училище и взе средно образование с връзки, титлата Доктор хонорис кауза е висше достижение. Да бъдеш доктор, макар и само почетен, е все едно африканец да спечели слалома в световната купа по ски алпийски дисциплини. Не че историята не познава цветнокожи скиори и отбора на Ямайка по бобслей, но хората поне нямат претенции, коментират иронично "постижението" на Камата в сайта pravda.bg.

Иначе постиженията на пловдивчанина в областта на езиците е пословична - като се започне от немското "Айнц, цу цвайн, цу драйн, цу дрън!" и се мине през уникалния му английски "Ту партс" и развален руски език. А новото му обещание бе да помага и за развитието на испанската филология в университета!

В крайна сметка оства поне надеждата Стоичкош наистина да помогне за построяването на нови стадиони и спортни зали в занемарената от десетилетия римска провинция.