Христо Стоичков вече има съвсем точна представа какво ще прави, след като приключи футболната му кариера. Той е решил да купи един от резерватите в ЮАР, в който да организира ловни сафарита за много богати хора от цял свят.

Камата ще докара там слонове, лъвове, антилопи, крокодили и всякакви екзотични видове, които се срещат по тези географски ширини. Планира да си построи и имение, в което да посреща знатните си гости.  Запознати твърдят, че с този бизнес се печелят колосални суми. Най-богатите хора на света практикуват лова като хоби и са готови да платят нечувани пари само и само да гръмнат един хипопотам например.

Ицо замина за ЮАР миналото лято и подписа едногодишен договор като треньор на най-богатия местен клуб “Мамелъди Съндаунс”. Годишната му заплата бе 1,5 млн. евро, но отделно от нея е гушнал още толкова под формата на различни премии. Там той тъне в лукс и охолство и е посрещан като крал. Настанен е в най-скъпия апартамент на най-луксозния хотел в Йоханесбург - “Микеланджело”.

Камата не успя да направи “Мамелъди” шампион, но го изведе до втора позиция в класирането. Не поднови договора си, но не поради конфликт със собственика на тима, както често се пише в нашите медии, а защото не иска повече да се занимава с местните чернокожи играчи, които били футболно неграмотни. Освен това трудно се разбирал с тях, тъй като английският му е смехотворен.

Бизнесът, с който иска да се занимава занапред, никак не му е непознат. Когато е в България, прекарва почти цялото си време в ловното стопанство “Елен” край Етрополе. Той е съдружник в управлението му заедно с депутата от ГЕРБ Емил Димитров, който е най-добрият му приятел.

"За мен ловът е цяла церемония. За това обичам, като се убие животно, както по телевизията дават, да се свири нещо като химн" - обяснява Стоичков страстта си към лова.

По време на последната си коледна ваканция в България той направо шашнал ловната дружинка на Емил Димитров. За да демонстрира уменията си, Камата пристигнал с уникалната ловна карабина. Свидетели разправят, че той стрелял по диви прасета със златна пушка. Пушкалото е последен модел на оръжейната техника и за да я вкара в България, Стоичков се сдобил със специално разрешително. Прикладът бил обкован в злато, а дори самият Стоичков няма представа каква е цената на карабината. "Подарък ми е от началника, с когото често ловуваме в резерватите в ЮА"“, обяснил Камата на колегите си от ловната дружинка.