Престъпна група, извършвала данъчни измами, е задържана при полицейска операция „Схемите - 4”, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е проведена от служители на ГД „Криминална полиция”, колегите им от Добрич и Варна и експерти от НАП. Установено е, че приблизителният размер на нанесените щети за републиканския бюджет възлиза на близо 5 111 000 лева.

Полицейската операция под кодовото наименование „Схемите-4” бе проведена вчера на територията на Добрич, Варна и София. Тя е била насочена срещу данъчни измами, извършвани от престъпна група, занимаваща се с търговия на зърно. Акцията е реализирана под ръководството на окръжната прокуратура в Добрич и в нея са участвали служители от ГД „Криминална полиция”, колегите им от областните дирекции в Добрич и Варна и експерти от НАП.

Претърсени са 25 адреса (8 в Добрич, 13 във Варна, 2 в Провадия и още 2 в София). Задържани са петима участници в престъпната мрежа - Д.Д., регистриран за измама, С.Ж. - с 5 присъди за данъчни и документни престъпления и измама, Н.И. - криминално проявен за измама, обсебване, данъчни престъпления, С.П. и В.К.. Иззети са счетоводни документи, товарителници, печати, компютърни конфигурации. До момента са разпитани над 20 души.

В хода на разследването е установена и схемата, по която петимата са работили. Те изкупували пшеница, ечемик, рапица, слънчоглед, кориандър и други растителни култури, без да издават документи за това, без да декларират и внасят дължимите данъци. За доказване на произхода на продукцията използвали дружества, които изпълнявали ролята на „липсващи търговци” - хора с нисък социален статус, със затруднено материално положение, които не са запознати с декларираните от дружествата им сделки и не са участвали при закупуването без документи на селскостопанската продукция.

Техните дружества нямат и ресурсна обезпеченост за производството на тази продукция и търговията с нея – нямат активи, персонал, нито транспортни средства. Фирмите-липсващи търговци балансирали своите покупки и продажби и на практика не внасяли дължимото ДДС. Последната фирма по веригата, която извършвала вътрешно общностната доставка или се явявала износител за трети страни, внасяла искане за възстановяване на ДДС – данък, който на практика не бил внесен от предшестващите фирми във веригата. По този начин се избягвало установяването и плащането на дължим ДДС и корпоративен данък. Само за периода януари 2009 г. до март 2011 г. приблизителният размер на нанесените щети за републиканския бюджет е близо 5 111 000 лева.

По случая в Окръжна прокуратура Добрич са образувани три досъдебни производства, които са обединени в едно дело срещу П.П. за престъпление по чл.255 от НК. Той се е занимавал с намиране на фирми – “липсващи търговци” в Добрич, бил и пълномощник на фирма от престъпната схема.

На част от дружествата и на осем души се извършват ревизии и са наложени обезпечителни мерки. На едно от тях е запорирана селскостопанска продукция на стойност 500 000 лева, а от дома на В.К. във Варна са иззети 38 хиляди лева и 4250 евро.

Действията по разследването продължават.