Задържани са телефонни измамници, действали на територията на няколко области, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Престъпна група от специалисти по телефонни измами е разбита при полицейска операция, проведена вчера от служители на Главна дирекция „Криминална полиция” и колегите им от ОДМВР - Плевен, Русе, Хасково и Стара Загора.

Във Ветово, област Русе са задържани трима автори на поредица телефонни измами, извършени в страната. Те са И.И. на 18 години, криминално проявен за кражби и измами, В.Ц.-Джохоя на 25 години, криминално проявен по чл. 325 (хулиганство), чл. 152 (изнасилване), чл. 209 (измама) и чл. 150 (блудство); осъждан за престъпление по чл. 150 от НК, и Т.Д. Томито на 39 години, и той криминално проявен и осъждан за престъпления по чл. 206 (обсебване), 209-211 (измами) и чл. 302 (подкуп) от НК. И тримата са от града и тримата от Ветово.

По същото време в Хасково е задържан 34-годишният Е.М. от града, ползван от измамниците като “муле”. В хода на процесуалните действия до момента във Ветово са намерени 14 мобилни телефона и множество SIM – карти, сред тях - и ползвани при измамите. Иззети са откритите газов пистолет, златен накит и картодържатели. У хасковлията са открити два мобилни апарата и две SIM-карти, като за единия от телефоните е установено, че е ползван за връзка с измамниците, както 8000 лева, придобити от престъпна дейност. 4500 лева от иззетите пари са от извършени две измами в Хасково същия ден.

Ходът на разследването до момента сочи, че има данни за съпричастност на групата към 14 извършени телефонни измами, от които са придобили около 50 хиляди лева. По време на полицейската операция са предотвратени други три опита за измама. Жертвите на престъпленията са от Хасково, Нови пазар, Шумен, Русе, Чирпан и други малки населени места.

Измамниците действали по позната схема - звънят на случайно избрани телефонни номера и под предтекст за пострадал роднина (обикновено със счупен крак), нуждаещ се спешно от хирургическа интервенция, или че роднина е участвал в пътнотранспортно произшествие с пострадало дете, искат и присвояват от потърпевшите различни суми. Те изпращали на адреса на жертвата т.нар. “муле”, което прибира от тях договорените пари или ценности.

Четиримата са задържани за срок до 24 часа в поделения на МВР. Работата по случая продължава.