В ТПГ „Стамен Панчев” бяха представени четири компютърни презентации, посветени на днешния Световен ден без тютюнев дим. Акцентът във всяка разработка бе вредата от тютюнопушенето. Учениците разказа историята на тютюна и как се отразява тютюнопушенето върху функциите на различните органи в човешкия организъм. Така например то предизвиква преждевременно стареене на кръвоносните съдове, което започва от самото начало на пушенето, уврежда сериозно белия дроб и сърцето. Всяка изпушена цигара скъсява живота с 11 минути. Между 30 и 50% от бременните жени пушат, което ги застрашава от аборт. Нарушенията в неврологичните функции и умственото развитие на детето също е пряко свързано с тютюнопушенето през бременността. Спирането на цигарите се отразява благоприятно на здравето: ще се почувстваме по-добре, кръвообращението ще се подобри, повече кръв ще отиде до мозъка и веднага ще започнем да дишаме по-леко, ще спим по-добре, ще се чувстваме по-енергични, ще възвърнем обонянието си, ще се подбори зрението ни, ще спестим пари, които можем да похарчим за полезни занимания. Това е само част от съдържанието на презентациите. Текстът в тях бе онагледен с богат снимков материал.
Авторите на разработките – Георги Пенков, Преслав Асенов, 9 „б” клас и 9 „в” клас, получиха специални награди /топки, ракети за тенис на маса, мини шах, мини табли и други/ от директора на учебното заведение Соня Малинчева. Тя поздрави и фелдшер Ели Табакова за отличната организация на училищните прояви, посветени на днешния ден.
„Световният ден без тютюнев дим бе популяризиран в ТПГ „Стамен Панчев” под мотото „Един ден без цигарен дим – какво ще спечелим”. Кампанията за отбелязването му започна на 4 ноември. Тогава бе обявен конкурсът за презентации, посветени на инициативата. Спортните занимания в учебното заведение също протекоха под мотото на кампанията. В часовете на класния ръководител бяха дискутирани теми, свързани с вредата от тютюнопушенето”, каза Ели Табакова. Тя изрази задоволство, от готовността на учениците да се включват активно в подобни инициативи.
Фелдшер Ели Табакова съобщи, че всички възпитаници на ОУ „Васил Левски” в Литакво, за които също полага здравни грижи, са изработили картички с послания, чрез които призовават близките си да спрат цигарите на 17 ноември.