Български ученици постигнаха нови успехи в математиката. На състезанието AITMO (Asia Intercities Teenage Math Olympiad) в Непал нашите участници завоюваха 11 медала, съобщи Министерството на образованието, младежта и науката.

Емилиян Рогачев взе златен медал с пълен брой от 120 точки, Нгуен Чи Зунг печели злато със 105 точки, Петър Пенков и Павлена Ненова също са на първо място. Стела Вълчева, Васил Василев и Димо Бараков са носители на сребърни медали, а Мирела Пулева, Красимира Сеизова, Митко Стайков и Георги Господинов спечелиха бронзови медали. В индивидуалното състезание са участвали 136 състезатели.

В отборната надпревара учениците от столицата успяха да преборят 34 отбора от Азия, Европа и Африка. Отборът на София зае първо място с 340 точки, което ги  прави комплексен победител в състезанието.

Ръководители на отбора на СМГ са доц. Ивайло Кортезов от ИМИ при БАН и учител в Американския колеж и Ирина Шаркова, учител в СМГ. Ръководители на отбора на Бургас са Галина Вълканова и Динко Раднев, а ръководители на отбора на НПМГ са Недялка Димитрова и Мариана Кьосева.