Вълнуващият нов български трилър на режисьора Стивън Люис Симпсън, който се премести от Холивуд в България, излиза по кината в страната на 03.05.2024 г. С невероятното изпълнение на актьора ветеран Симеон Алексиев и брилянтния филмов дебют на безкрайно талантливата Керана.


В продължение на шест години и половина, през които Стивън Люис Симпсън живее и работи в България, режисьорът търси перфектната история, която да се развива на мястото, откраднало сърцето му, и резултатът е новият му филм - любовно писмо към България "Ретроспект".


С тази любовна история /драма/ трилър, Симпсън ще накара зрителите да да тръпнат в очакване в киносалона. Историята се върти около бивш оперативен работник, който е убеден, че чужденец, който е негов съсед, е отговорен за изчезването на чуждестранен пътник в страната. Всичко в историята се усложнява, когато племенницата му започва да се среща с него.


Пред премиерата на филма се състоя на София Филм Фест и публиката беше развълнувана да види толкова вълнуваща и напрегната история със страхотни сюжетни обрати и със сигурност ще се хареса от широката аудитория.


В съвременната история участва актьорът ветеран Симеон Алексиев, който има почти 50-годишен опит и приблизително 50 филма в своята кариера. За участието му в "Ретроспект", Симпсън споделя "Изпълнението му е най-изумителното в моята кариера, а той е най-добрият актьор, с когото някога съм работил". Симпсън пише още една главна роля, тъй като винаги е искал тя да бъде изиграна от Керана: "Запознахме се преди тя да основе групата си Керана и Космонавтите, гледах първите й изпълнения с тях. През трийсет годишната ми кариера във филмовия бизнес, голяма част от които живях в Холивуд, никога не съм срещал човек, за когото веднага да си помисля, че може да стане звезда. Нейното сценично присъствие с групата й, както и участието й в "Евита" и забележителното й дебютно изпълнение на главна роля във филма"Ретроспект" доказаха, че този инстинкт е бил верен. Ако е дисциплинирана, тя може да развие кариерата си навсякъде, където пожелае, в международен план."


"Това е първият филм на Юлия и тя е изключителен талант. Още от първата сцена, в който двамата са заедно (Симеон и Юлия), те си паснаха толкова красиво и между тях се получи мигновена екранна връзка, която надмина всичко, което си представях." - казва режисьорът. За него не е изненада, че третият главен актьор живее в Пловдив, тъй като самият Симпсън играе чужденецът, превърнал града в свой дом. "Използвах много от собствените си преживявания в този град като част от вдъхновението за историята, така че това беше естествена роля за мен".


Другата главна звезда на филма е неговото основно място. Стара къща в Стария град на Пловдив. Симпсън полага изключителни усилия, за да осигури идеалното място. Той я купува. И сега, когато снимките приключват, той ремонтира сградата, за да стане база на продуцентската и дистрибуторската дейност на неговата филмова компания.


Предишният филм на Симпсън, "Нито вълк, нито куче", счупи рекорда в американските кина за най-продължително първо разпространение на филм в САЩ от повече от десетилетие насам, когато се излъчваше почти 4 години. Постижението е още по-удивително, тъй като той го постига с екипа си в България. “ Тук открих истинско вдъхновение, да работя и създавам, такова каквото в Холивуд липсваше.След толкова години правене на филми във Великобритания и САЩ, създадох най-добрия си филм тук, в България. Мисля, че филмът носи вълнението на добре разказан холивудски трилър със силните черти на европейски филм. Най-важното е, че историята кара публиката да гадае какво ще се случи до края на филма. Твърде много филми в наши дни имат толкова предсказуеми сюжети.”


По-късно тази година той започва да снима следващия си филм тук, който ще бъде международен трилър, отново с български герой в главната роля.