Премиерът Бойко Борисов е поканил Диана Ковачева от „Прозрачност без граници” за правосъден министър.

В Министерски съвет Бойко Борисов съобщи, че тя е приела. Той добави, че ще представи новия правосъден министър след приемането на бюджета.

Ковачева ще поеме поста от Маргарита Попова, която бе избрана за вицепрезидент на преминалите избори.

Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Професионалният ѝ опит е от Института по правни науки към БАН и в международния отдел на Министерството на правосъдието.

Диана Ковачева е доктор по международно право и международни отношения, като тема на доктората й е "Създаване на Международния наказателен съд и основни аспекти на неговата юрисдикция". Магистър е по европейско право от Софийския университет, има и магистърска степен от Университет Нанси 2, Франция, където е защитила теза за "Ролята на ОЛАФ за защита на финансовите интереси на ЕС".

Владее английски, френски и руски. Между 2001 и 2002 г. е била старши експерт в правосъдното министерство в дирекция "Международно сътрудничество и международноправна помощ". От 2002 г. е изпълнителен директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Transparency International – България.