Прекалено бързо нараства броят на болните и хоспитализираните с коронавирусна инфекция, заяви д-р Стойчо Кацаров


В следващите дни почти цялата страна ще влезе в оранжевата зона, а още другата седмица може да се наложат ограничителни мерки. Според докладите на РЗИ-тата основният източник на зараза са масовите събирания, включително битови. Затова мерките ще засегнат първо събитията на закрито, където ще бъде ограничен капацитетът на посещения. В момента тези пространства работят с 50% капацитет, като според плана за действие при пандемии следва той да бъде намален на 30%. Това каза министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред bTV.


Той допълни, че се предвижда възможност за ваксинирани хора да посещават събития.


"Целим прилагането на мерките да се основава на експертното мнение на хора, а не на партийни или политически решения. Назрява моментът и вероятно в следващите дни цялата страна ще влезе в оранжевата зона. Ключовият въпрос, който следим е броят на заетите болнични легла. Драмата при посрещането на всяка пандемична вълна е дали можем да осигурим достатъчен брой болнични легла за лечение на тези, които се нуждаят. В момента са заети около 2000 легла. 2500 легла е капацитетът на здравната система да поема болни с COVID, без да засегне друг вид лечение. Говорим за оборудвани легла, които имат персонал, който да обслужва болните. Оттук насетне разкриването на нови легла ще е за сметка на легла, които се използват за лечение на други дейности. Минаваме един психологически праг с достигането на 2500 легла. Тревожи ни не мащабът на заболяемостта, а скоростта, с която расте. Прекалено бързо нараства броят на болните и хоспитализираните. Това е още един знак, че е необходимо да се предприемат допълнителни мерки", посочи Кацаров.


Служебният здравен министър уточни, че управляващите си дават сметка за щетите, които хората, чиято дейност е засегната от ограничителните мерки, могат да понесат.


"В момента, в който се наложат ограничителни мерки, което може да стане още следващата седмица, автоматично да стартират и програмите за подпомагане на хората. Извършили сме необходимото, за да бъдат осигурени необходимите лекарства, предпазни средства, дезинфекциозни материали. Това, което увеличава рисковете в ситуацията, е лошото състояние на здравната система. Наличието на план и осигурени лекарства не гарантира най-добрия изход, при положение че здравната система е в лошо състояние. Аз заварих тежко дебалансирана здравна система между болнична и извънболнична помощ. Това не може да бъде коригирано и компенсирано за два или три месеца. Това е рискът, който показва, че ние няма да можем да минем безболезнено през тази криза, тъй като наследяваме тази ситуация, и тя не може да бъде променена автоматично", допълни д-р Кацаров.


Той каза, че допълнителните 1000 лева за лекарите за август месец са под въпрос заради висящата актуализация на бюджета.


"Тази актуализация е необходима. Народното събрание трябва да ни позволи да извършим плащания. И тук не става въпрос само за парите на първа линия, а за лекарства, за лечение с антитела, за ремдесивир. Имаме всичко необходимо за посрещане на тази вълна до края на август, може и до средата на септември. Всички мерки са взети, но трябва да бъдат финансирани", допълни здравният министър.