Статистика на компанията показва, че около 90% от потребителите на Windows 7 разрешават на операционна система сама да инсталира обновленията и да рестартира компютъра. Само 2,38% от потребителите изискват уведомяване преди инсталиране на обновления, 3,44% - преди зареждане, а 4,88% въобще забраняват на системата да проверява за наличие на обновления в автоматичен режим.

Проблемът с автоматичното обновяване се състои това, че презареждането на системата може да доведе до загуба на несъхранени данни. Ето защо Microsoft реализира в Windows 8 отлагане на презареждането с продължителност 72 часа за потребители, които изберат автоматично зареждане и инсталиране на обновления.

При новия подход, Windows 8 няма да се презарежда веднага, а ще изчаква 72 часа и ако през този период потребителят сам не презареди системата, чак тогава ще бъде извършен рестарт с предварително уведомяване.

Но дори и при този сценарий, системата няма да се презареди автоматично, ако открие, че не са затворени някои критични приложения, чието внезапно прекъсване може да доведе до нежелани последствия за потребителските данни. В подобни случаи потребителят ще бъде предупреждаван за необходимостта да запази данните си в рамките на 15 минути и да рестартира самостоятелно системата.

Освен това Microsoft ще въведе практика, при която всички обновления, които изискват презареждане, ще се отлагат по възможност до втория вторник на месеца, когато по традиция компанията извършва важни ъпдейти - целта е всички обновления да бъдат извършени с един рестарт на системата.

За критични обновления на сигурността обаче, Microsoft ще запази практиката за спешно презареждане.