В интервю за Телевизия Ботевград председателят на УС на БК Балкан Иван Гавалюгов даде повече яснота около оставката на досегашния старши треньор на мъжкия тим Николай Пеев, както и за възможните варианти за нов наставник.

Г-н Гавалюгов, лесно ли бе приета оставката на Николай Пеев? Тя бе подадена веднага след мача, а на другия ден УС на БК Балкан я прие.

С оглед ситуацията, в която се намира мъжкият отбор на Балкан, никак не беше трудно. Това бе едно доблестно решение на треньора, за което му благодарим. Като ръководство бяхме безкрайно търпеливи към неговите действия и му дадохме достатъчно шансове лошият старт да бъде поправен. Но се видя, че това не му се отдаде като ръководител на отбора и чест му прави, че оцени реално каква е ситуацията, пое отговорността и подаде оставка. Така че в тази връзка не беше трудно да я приемем. Считаме го като логичен завършек на този двумесечен неуспешен период за отбора на Балкан. Но аз вярвам, че нещата ще се променят. Мисля, че съвсем малко липсва на този отбор, малко, но все пак съществено.

Естествен е въпросът кой ще води отбора оттук нататък?

В момента имаме временен треньорски щаб в лицето на досегашния помощник-треньор Михаил Михайлов, на Лъчезар Диков, който миналия сезон водеше дублиращия тим в А група, и Георги Христов. Тези трима ще водят отбора, не мога да кажа докога и за какъв период, но ще бъде докато намерим нов старши треньор. В интерес на истината ние няма да прибързваме, искаме да направим правилен избор, да намерим треньор, който ще успее с тези момчета или с промените, които той ще реши на направи в селекцията, да върне публиката в залата, да подобри съществено играта и съответно и класирането. Защото в момента сме на едно доста неприятно място. Така че вероятно следващият мач с Лукойл ще бъде воден от тези трима. Вече водим разговори, макар и много предварителни. Имаме набелязани няколко варианта за треньори, включително и от чужбина. Не е тайна, че в момента в България няма свободни или поне такива, за които ние считаме, че биха свършили работа. Така че се оглеждаме за варианти от съседни страни.

 На никого не му е приятно да гледа такъв беззъб Балкан, който пада от слаби отбори. Защото отборът на Ямбол не е - моите уважения - нещо непреодолимо, нито е някаква сила, същото се отнася и за Самоков и Варна, да не говорим за отбора на Бургас. Всички те си заслужиха победите срещу нас, но ние не загубихме от силни отбори.

Евентуалният нов треньор трябва да се съгласи с условията в клуба и най-вече с бюджета.

Ще водим разговори, в които естествено ще се обясни какви са целите, какъв е бюджетът. Един треньор, за да поеме даден отбор, първо трябва да е наясно с какво разполага като средства, с какви правомощия е, какви са целите и съответно какво се очаква от него. И то именно в Ботевград, защото  е известно, че това не е Бургас - примерно, или дори Варна. Тук хората живеят с този спорт и изразходват много емоции, за съжаление в момента само отрицателни. Така че този нов треньор ще може да прави промени в състава в рамките на бюджета. Не е тайна, че той е съкратен в сравнение с предходни години, по-малък е. Надявам се, че ще съумеем да набавим допълнителни средства. Известно е, че по-голям бюджет дава по-големи възможности, но не гарантира по-добри резултати.

Има ли някакъв примерен срок за намирането на новия треньор?

В рамките на две седмици би трябвало вече да имаме яснота и конкретни имена. Ще се стремим да направим избор измежду няколко имена, въпреки че в момента на пазара има малко свободни специалисти, още по-малко в България. За да сведем до минимум риска за неуспех.