Intel е кандидат купувач на webOS подразделението на HP, твърди бизнес издание. Според VentureBeat, производителят на процесори вече преговаря с ръководството на HP за евентуална сделка по придобиване на мобилната ОС.Твърди се също, че Qualcomm - производител на ARM чипове Snapdragon за смартфони, продължава разговорите с HP за webOS, въпреки че публично отрече за това.

НР, най-големият доставчик на компютри в света, обяви по-рано тази година, че прекратява бизнеса с webOS устройства. Компанията, която е и водещ производител на принтери, иска обаче да запази възможността да ползва webOS в своите устройства, което затруднява сключването на сделка.Още когато придоби webOS от Palm за $1,2 млрд., ИТ гигантът от Пало Алто заяви, че ще разработва и принтери под управление на webOS, но засега такива продукти няма. Предполага се обаче, че HP е близо до пускане на първите си webOS принтери, след като в преговорите с купувачи настоява да запази права върху системата за своите устройства.

От Intel няма коментар на появилата се информация за преговори с HP. Според анализатори, интересът на компанията към webOS е продиктуван от възможността да получи оптимизирана мобилна операционна система, която да ползва като самостоятелна платформа или да интегрира нейния интерфейс в своята MeeGo.

В момента MeeGo намира приложение само в ограничен брой таблети, както и в Nokia N9 - устройство, за което се предполага, че ще е последното под управление на MeeGo от финландската компания.