Първият отбор на ПГТМ "Христо Ботев" стана победител в петото издание на средношколския турнир "Росен Бенчев". Във финалния двубой воденият от преподавателя Веселин Тодоров тим победи 2-ро СОУ "Акад. Емилиян Станев" от София с 92-71. Стартът бе за столичани, които поведоха с 8-2, но домакините обърнаха резултата още в края на първата четвъртина, на полувремето вече имаха преднина от 13 точки - 46-33, а в третата увечилиха аванса си с още 5 при 72-54. Така те отново станаха победители и в разширения формат на турнира, в който тази година участваха 6 отбора.

В интересна битка за третото място между двете училища от Правец победиха момчетата от ГПЧЕ "Алеко Константинов", които се наложиха над тима на ПГ по КТС с 64-53.

Купите и медалите бяха осигурени от основния спонсор на проявата - ботевградския бизнесмен Бенчо Стаменов, в памет на чийто син Росен се провежда този възпоменателен турнир. Победителите играха с екипа, също подарен от него. Освен това призьорите получиха топки и лично от председателя на Асоциация "Спорт за учащи" - нашата голяма баскетболистка от недалечното минало Юлия Боянова.

За най-добър играч на турнира бе избран Николай Маринов от отбора-победител. Преди мача Ники получи подарък и от публиката - тениска с неговото име и с номер 8, най-вероятно заради точките, които отбеляза снощи срещу Лукойл Академик в мача на мъжките отбори.

Организаторите определиха и идеалната петица на турнира - Диан Христов от ПГТМ "Христо Ботев", Николай Георгиев от ПГ по КТС, Крис Минков от ГПЧЕ "Алеко Константинов", Деян Карамфилов от 2-ро СОУ "Акад. Емилиян Станев" и Цветан Тодоров от СОУ "Георги Бенковски" Плевен.

Турнирът бе изключително силен и това бе споменато и в заключителното слово на директора на ПГТМ "Христо Ботев" Добрин Христов при официалното закриване. Може дори да се каже, че в тези си състави първите четири отбора могат да участват с успех в Младежката лига. В тях личаха имената на няколко младежки и юношески национали, основни състезатели на своите клубове.