Поводът за тези бележки са отзивите в един от форумите на сайта, касаещи точната дата, на която отбелязваме годишнината от Освобождението на Етрополе от турско робство.
За по-младите е разбираемо да се интересуват и да потърсят истината. Още повече, че до пред 15-на години честването ставаше на 27 ноември. При това все още съществува улица и блок в Етрополе с името „27 ноември”.
Пръв грешката при изчисляване на датите от стар на нов стил е забелязана от Михаил Василев. Като един от бившите директори на музея е имал пряк достъп до документите, в които е отразен периода на преминаване на руските войски през Етрополския Балкан. Той най-добре може да каже през коя година го е направил, но от тогава /според мен около 1987 година/ до сега Освобождението се чества на 24 ноември.
Днес и децата знаят, че към датите от стария стил /по Юлианския календар/ се прибавят 12 дни, за да се нагодят към съвременния Григориански календар.
Не знам причината, поради която това пресмятане не е извършено някога както трябва, но години наред за точна дата за Освобождението на Етрополе се смяташе  27 ноември 1877 година. Още повече, че в своята книга "Из миналото на Етрополе”, т. III Александър Тацов е цитирал точно и вярно датата 24 ноември 1877 година.
Доколкото ми е известно книгата се намира в историческия музей на Етрополе. /Пък и не само в нея може да се намерят исторически материали за събитията от онова време./

Ето и цитат от книгата му:
„На 6 /18/ ноември 1877 г. Западният отряд беше съсредоточен между селата Ябланица и Български извор / Голям извор/, а на 10/22/ ноември настъпи да завладее турската укрепена позиция при с. Правец и гр. Етрополе, за да си ускори навлизането в планинските проходи на Балкана. С големи усилия на 12/24/ ноември тия пунктове бяха завладени. Особено важно беше завладяването на Етрополе от войските на ген. Дандевил, защото от него водеха пътища за Орхание , Арабаконак и Златица…”

Това са фактите, останалото от форумите просто не подлежи дори на коментар. Най-малкото е не коректно да се внася политически привкус и тълкуване на една историческа даденост, когато става въпрос за пресмятане на дати.
Авторов коментар: Христо Христов