Диана Ковачева е новият министър на правосъдието на Република България.

В началото на редовното заседание на парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов представи в Народното събрание мотивите от решението и предложението на премиера. Диана Ковачева се закле в Народното събрание.

Гласуваха 166 народни представители - 109 гласа „за”, 44 „против”, „въздържали се” 13 народни представители.

„Наясно съм, че за да бъде успешна съдебната реформа, трябва да има постоянен диалог. Предстои ми да представя и да защитя напредъка на България в областта на правосъдието – въпрос, обвързан с важни теми като вътрешния ред, сигурността и корупцията. В дългосрочен план основна цел за мен и моя екип е продължаването на реформата. Реформата трябва да бъде припозната и подкрепена от представителите на съдебната система. Важно за мен е взаимодействието със законодателната власт.

Очаквам съвместно с представителите на законодателната власт да бъде разработен проект, който да получи подкрепа. По повод на заявените тук тези, свързани с обвинения към "Трансперънси интернешънъл България" категорично не мога да се съглася. Гарантирам за добрата и безукорна репутация на организацията”, заяви Ковачева. Подавам ръка за сътрудничество”, заяви Диана Ковачева от парламентарната трибуна.