Министър-предстедателят на България Бойко Борисов, който бе избран от феновете у нас за Футболист на годината, се обърна към организаторите на турнира с официално предложение. Според него е най-удачно тазгодишното гласуване да бъде обявено за нулево или да бъде награден най-добрия млад играч.

Ето пълният текст на обръщението:

До всички спортни журналисти
До феновете на българския футбол

Уважаеми дами и господа, позволете ми в началото да благодаря за номинацията да участвам в престижната анкета „Футболист на годината“. За мен вотът на феновете, с чиито гласове печеля приза „Футболист на годината“ е протестен вот. Този вот е сигнал, не че Борисов е най-добрият футболист, а че и българският футбол, се нуждае от реформи и нова политика, която да изведе един от най-обичаните спортове на ново поле. Полето, на което се състезаваха великите Гунди, Котков, Иван Колев, Петър Жеков, Димитър Пенев, Христо Стоичков, „златното ни поколение от 94- та“ – легенди, които през годините превърнаха българския футбол в марка и пълнеха стадионите. Футболисти, които с играта си на терена защитаваха честта на българския спорт не само у нас но и в международен план.

С интерес проследих всички коментари в този един месец, през който продължи анкетата. За съжаление, навсякъде, където присъства моето име, всичко се превръща в политика. Това разбира се, подмени смисъла на анкетата и за пореден път стана повод за злонамерени коментари „за“ и „против“ Бойко Борисов. Убеден съм, че българските фенове нямат интерес от такъв дебат, а българският спорт не печели. Държа да кажа ясно няколко неща:

През последните две десетилетия бе разрушена основната спортна база в страната. Масовият, детският и ученическият спорт практически не съществуват, високото спортно майсторство и международните успехи на българските спортисти вече са инцидентни явления и светли спомени.

Националните спортни обекти от миналото бяха в разруха, а нови бази започнахме да строим едва през последните две години. Тези проблеми имат своите дълбоки социални причини, но се дължат и на неефективната и отсъстваща младежка политика на държавата.

Днес българското правителство вече чертае нов модел за развитие на българския спорт. Изграждаме нови спортни обекти и съоръжения и модернизираме старите. Правим го в съответствие с международните стандарти и изискванията на Европейския съюз.

Винаги съм отстоявал мнението, че физическото възпитание и спорта са една от основните социални сфери на обществото. За мен спортът възпитава много и изгражда качества. Никога не съм крил своето пристрастие специално към футбола - и като зрител, и като запалянко, който следи с интерес и участва във футболни срещи – благотворителни или за лично удоволствие. Няма да спра да се интересувам и занапред, а напротив – ще продължа активно да търся спонсори за българските футболни отбори, ще продължа да поставям спорта като един от приоритетите на държавата.

На последно място – като човек, който е бил треньор на националния отбор по карате, мога да направя разлика между професионалната и аматьорската игра в спорта. Българският футбол и българският спорт бяха изправени пред сериозни изпитания – недостиг на средства, отлив на спонсори.

Последната една година беше трудна година и за българския футбол. Класните играчи на България, които аз безкрайно уважавам, Димитър Бербатов, Благой Георгиев, Мартин Петров, Стилян Петров преживяха своите победи и загуби, което естествено се отрази и върху резултатите в тази анкета.

Нека обаче не отричаме постиженията на тези млади играчи, те за разлика от мен са в професионалната игра, а това поле е далеч по-трудно от полето на аматьорите, които играем за удоволствие.

Теренът на Бистрица е мястото, където се чувствам най-много човек, там съм сред приятели, с които губим и печелим с достойнство. Теренът на Бистрица беше и единственото поле, на което исках да се скрия от обективите и да бъда себе си. За съжаление не успях да спечеля тази игра, но именно там с Тигрите на Бистрица победихме Ветераните на Левски с 4 на 1, а решаващото попадение беше моето.

След всичко това, се обръщам с предложение до организаторите на анкетата „Футболист на годината“ да обявят тазгодишното гласуване за „нулево“. Или, за да не проваляме анкетата, призът „футболист на годината“ да бъде връчен на избрания за „най-добър млад футболист“.

С уважение и благодарност
Бойко Борисов
05.12.2011 г.