Изграждането на жп трасето Видин-София няма да започне по-рано от 2015 година. Това стана ясно на днешното обществено обсъждане на доклада по оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/. То се проведе в зала 15 на общинската администрация. Докладът е изготвен от фирма „Поввик” и бе представен от ръководителя на колектива Светла Трайчева и от представителя на НК „Железопътна инфраструктура” Виолета Василева. В него са описани мерки, които трябва да бъдат взети по време на проектирането, строителството, изграждането и експлоатацията на обекта, за да може да бъде намалено въздействието върху околната среда.
„Високоскоростната жп линия ще премине през землищата на Врачеш, Ботевград, Скравена, Новачене, Гурково и Литаково. Това предвижда идейният проект на приетия окончателен /оранжев/ вариант за трасе, предложен от ръководството на община Ботевград. ЖП линията ще премине на запад от града, като гарата ще бъде разположена на 1.5 км северозападно от него. Трасето не пресича новия път Е 79. и не преминава през обработваема земя. То ще бъде отдалечено от защитената зона язовир „Бебреш” и няма да окаже въздействие върху нея. За построяване на жп линията в участъка Столник-Люти дол ще бъдат изградени три тунела - при язовир "Бебреш", през скалата на 310 м източно от село Врачеш и през Гурково, обясни Светла Трайчева. -При експлоатация на обекта не се очаква замърсяване на въздуха и водите, както и отделяне на вредни вещества. Очакват се шумови емисии, но при изготвяне на работния проект се предвижда комбинация от мерки за ограничаването им в допустимите норми”, каза тя при представянето на доклада за ОВОС.
„При новия вариант на трасето населените места от нашата община нямат основание за притеснения”, заяви кметът на общината Георги Георгиев.