Новата жп линия няма да минава през вилните зони и обработваемите площи на община Ботевград. Проектантският екип вече работи по проекта за трасе, който предложи кметът Георги Георгиев по време на общественото обсъждане през март.
“Ние внесохме официално своето предложение за ново трасе, както поискаха проектантите. Преди 4-5 дена те бяха в Ботевград и ни увериха, че работят по нашия проект и имат идеи и предложения по него. По новия вариант тунелът, който ще тръгва от село Осоица, ще бъде с дължина 15 км и ще излезе директно на около 50 до 100 м вдясно от язовирната стена на язовир “Бебреш”. След това трасето тръгва по левия скат на планината и на около 2 км. по-надолу пресича река Бебреш. След 1.5 км преминава в тунел под Чеканица и излиза срещу хмела. По този вариант новата жп гара ще бъде разположена между път Е 79, при Чуклето, и “Булгаргаз”  и “Чавдар”. Трасето прави ляв завой, минава зад Паланката в Скравена, зад Медвен и при така наречената местност Ушите, между малкия и големия Медвен, влиза в землището между селата Новачене и Гурково, след което пресича пътя от Новачене за Гурково с надлез и влиза в тунел под Балкана между двете села, след което излиза в Люти дол. Оттам вече е проблем на община Мездра”, обясни градоначълникът на днешния брифинг с медиите. Той съобщи, че ще има ново обществено обсъждане по проекта за жп линия, което ще се проведе през септември в Ботевград. 

Възложители на проекта за ново жп трасе са Министерството на транспорта и Национална компания “Железопътна инфраструктура”.
Общата дължина на проектното трасе е 222,5 км., а прогнозната стойност на проекта е 2 680 000 000 евро. Инвестиционното предложение е продължение на част от Коридор №4, който минава през Германия, Чехия, Словакия, Австрия, Унгария, Румъния, Гърция и Турция, и е разположено в няколко административни области Видин, Монтана, Враца София област и София град.