Компанията за производство на безалкохолни напитки Coca-Cola за първи път от 86 години премести 125-годишната си тайна рецепта за приготвяне на световноизвестната напитка.

Секретната формула ще остане в Атланта, но от сейф в банка SunTrust е преместена в музея World of Coca-Cola, съобщи Thecoca-colacompany.com.

Новият сейф с формулата от вчера може да бъде видян от посетителите на музея. Поводът за излагането му за първи път е 125-годишнината на Coca-Cola.

Разбира се, самата рецепта от 1886 г. ще остане скрита за погледите на посетителите, макар че през февруари медиите съобщиха, че тайната е разкрита.

Тогава сайтът Thisamericanlife.org заяви, че рецептата на фармацевта Джон Пембъртън е открита на снимка във вестникарска статия от 8 февруари 1979 г., където се вижда разгърната книга с рецепти.

Изтеклата тогава рецепта, която се смята, че е точно копие на тази на Пембъртън, съдържа точните количества от всички масла, необходими за изготвянето на тайната съставка на Coca-Cola, 7X, за която се смята, че дава уникалния вкус, въпреки че съставката е само един процент от общата формула на напитката.

Тогава, разбира се, от компанията отрекоха, че това е истинската рецепта и припомниха, че през годините мнозина безуспешно са се опитвали да разкрият тайната рецепта за напитката.