Балкан надигра тотално Спартак като гост в мач от 9 кръг на НБЛ и постигна категорична победа със 77-60 (20-16, 19-15, 21-10, 17-19). С добрата си игра зелените не оставиха никакви шансове на домакините и развалиха приповдигнатото настроение на плевенската публика в деня на официалния празник на града 10 декември. В същото време изтръгнаха много аплодисменти от петдесетината си привърженици в залата както по време на срещата, така и след нея.

Спартак поведе с 5-0 във втората минута, но водачеството му в този мач продължи само до петата, когато резултатът стана 8-8. До края на първата част се стигна само до още едно равенство при 14-14. Във втората  балканци доминираха изцяло и още в средата й дръпнаха с 10 точки. В 18-та минута преднината им достигна 13, но леко отпускане позволи на Спартак да начали пасива си на полувремето на 8 точки - 39-31.

В третата четвъртина зелените бяха още по-категорични. Ранното натрупване на 4 лични нарушения на Димитър Филипов не се оказа фатално, тъй като той бе заместен отлично от Николай Маринов. Минута преди края на частта авансът на Балкан стана 22 точки и в залата вече се чуваха само скандиранията на ботевградската агитка. Обезкуражените играчи на домакините не можаха да направят нищо и в последната част, а пет минути преди края треньорите им окончателно хвърлиха кърпата с пускането на резервите.

Петима от Балкан завършиха с двуцифрен точков актив, което е показател за много добрите оборни взаимодействия. Силен мач изиграха Димитър Филипов и отново Станимир Маринов, отбелязвайки по 13 точки. С по 10 са трима - Николай Маринов, Айзея Мартин и Джош Кроуфърд, който завърши с дабъл-дабъл с овладените 10 борби. Силно игра и Димитър Маринчешки, вкарал 9 точки и спечелил 7 борби, като в защита успя да извади от равновесие най-силния играч на Спартак в последните мачове Симеон Ценов. Макар че имаше само една отборна тренировка в последните две седмици и въпреки трите си грешки, много добре се включи и капитанът Любомир Лилов с 8 точки, 4 има Дуейн Мортън.

Александър Дяковски бе най-резултатен за Спартак с 14 точки, с 13 е Ценов, 10 има Георгиев.

Това бе втора поредна победа като гост на Балкан след успеха миналата седмица в Бургас над Черноморец. И срещу Спартак тимът бе воден от триото Михаил Михайлов, Георги Христов и Лъчезар Диков.

"В този мач играчите се представиха на максимума на възможностите си. Изпълниха всичко, което искахме от тях в тренировките", каза Михаил Михайлов, който на практика води и трите мача след оставката на Николай Пеев. Легендата Георги Христов също даде много добра оценка за отбора след победата. "Показахме добър баскетбол и отборна игра". "Играчите действаха търпеливо и това бе една от причините за успеха", допълни Лъчезар Диков.

Снимка: botevgrad.com