Баскетболистите на Лукойл Академик допуснаха неочаквана загуба от Остенде със 77:83 и разочароваха феновете в “Арена Армеец”.

Поражението бе 3-о поред за студентите в турнира "Юрокъп", които обаче все още имат шансове да се класират напред, въпреки че са с баланс 2-3. За целта в другия двубой Валенсия трябва да победи АСВЕЛ, а след това и Лукойл да се наложи във Франция.

Българският състав може да съжалява, че не успя да победи, след като имаше своите шансове, но ги пропусна, а Браднън Хийт допусна няколко важни грешки в ключови моменти.  

Двубоят започна равностойно, като Лукойл поддържаше аванс, но така и не успя да се откъсне сериозно в резултата.

В първата част най-голямата преднина бе от 14:9, но белгийците не се стреснаха и се приближиха до 16:17.

С тройка на Дамян Стояновски 12 секунди преди края на периода Студентите дръпнаха с 22:18, а в първите минути от втория период продължиха да водят.

Белгийците обаче, успяда да изравнят 34:34, а след няколко пропуска на домакините се оттеглиха на почивка и с аванс от 45:39, след като вкараха 59% от стрелбите си от игра през първото полувреме.   

Разликата скочи до 10 точки – 39:49 минута и половина след началото на третата четвърт и това стресна сериозно българският състав, който все пак след 6 поредни точки са приближи до 47:52.

Хубав пробив на Андре Оуен свали разликата до 3 точки, но скоро след това гостите успяха да я вдигнат до 8. Божидар Аврамов вкара тройка за 55:61 секунди преди края, но Кенеди Уинстън отговори с точен опит от средна дистанция и така преди последната част Остенде водеше с 63:55.

Лукойл се вдигна в тези минути и се приближи до 67:69, а при 69:71 пропусна две атаки, за да изравни или да поведе. Белгийците се възползваха, защото Уинстън наниза 2 точки, а Крис Букър добави тройка за 76:69.

Аврамов върна надеждите с 3 точки 2 минути преди сирената, а след това и Стойков вкара за 74:76. След неуспешна стрелба на Дробняк Брандън Хийт получи шанс да изравни от линията, но пропусна единия си опит.

Последва неуспешна атака на Остенде, а след това Хийт направи крачки. Джорджевич вкара два фаула 20 секунди преди края за 78:75, но Хийт бързо ги върна. След това Уинстън не успя веднъж от линията и 17 секунди преди края Лукойл имаше топката при пасив от 77:79.

Хийт обаче, закопа отбора, след като притиснат от съперник направи отново крачки. Крис Букър застана на линията и гарантира първата победа на своя тим в надпреварата.

Бруно Шундов с 14, Божидар Аврамов с 13 и Тодор Стойков с 11 точки бяха най-резултатни за българския тим, а Букър и Уинстън завършиха съответно с 18 и 15 за победителите.

Снимка: Sportal.bg