Лукойл Академик започна с победа в груповата фаза на турнира Юрокъп, след като победи с 66:65 като гост Остенде.

Мачът бе оспорван и драматичен, като българският състав навакса пасив от 12 точки в началото на второто полувреме, за да успее да спечели.

Така той със сигурност ще приеме със самочувствие Тони Паркър и неговия АСВЕЛ следващата седмица в София.

Първата част премина равностойно и логично резултатът след 10 минути бе 16:16, въпреки че в един момент българският тим поведе с 13:7.

Във втората домакините успяха да вземат предимство и благодарение на пропуските на противника си, който вкара едва 10 точки за периода, дръпнаха с 32:26.

Разликата се увеличи до 38:26 веднага след паузата, но Лукойл не се предаде. Добра игра в защита и силна стрелба помогна на Студентите да изравнят при 45:45 минута преди края на периода, но все пак преди решителните минути все още губеха с 47:49.

В последната част двубоят тръгна кош за кош. Тройка на Бруно Шундов 3 минути преди края даде аванс на Академик от 58:56, но домакините изравниха, а след това направиха това и при 60:60 след кош на Душан Шакота.

Нови 3 точки, този път на Тодор Стойков даде аванс от 63:60 за българският състав, а след това Брандън Хийт открадна топката, бе фаулиран и не сгреши от линията, за да направи 65:60.

Душан Джорджевич върна надеждите на домакините след пробив за 62:65 минути преди сирената, а след това Шундов пропусна от далечна дистанция. Това се оказа решаващо, защото Джорджевич изравни с 3 точки 21 секунди преди края.

Последната атака бе за Лукойл и Брандън Хийт си спечели нарушение когато оставаха едва 3 секунди. Той вкара първия фаул, а след това пропусна нарочно втория и отчаяният опит на Джорджевич нямаше как да попадне в целта, така че българският тим триумфира.

Ламонт Мак отбеляза 20 точки за победителите, Хийт добави още 15, а Тодор Стойков помогна с 11. Студентите опитаха повече изстрели от тройката отколкото за 2 точки – 26 срещу 25, но пък изпълниха 24 фаула и вкараха 22 от тях, което много им помогна