Без да съобщи официално, Google поставя в черния си списък редица популярни уеб ресурси за обмен на файлове, вкл. известния торент-тракер The Pirate Bay, показва анализ на търсенията.

Googlе се опитва да поддържа добри отношения с притежателите на права върху съдържание, като ограничава трафика към торент сайтовете     

Още от януари т.г. Google активно започва да филтрира заявки, свързани с пиратско съдържание, да ги премахва от услугата си за автоматично подсказване при въвеждане на заявката и също така да ги изключва от мигновеното търсене. В последно време интернет гигантът съществено е разширил базата с цензурирани заявки, твърди сайтът Torrent Freak.com, който следи новините около торентите.

Ако в началото Google цензурираше само основни заявки, считани за пиратски, като torrent, BitTorrent и RapidShare, то сега в черния списък влизат повечето популярни торент-тракери и сайтове за файлов обмен - например thepiratebay, the pirate bay, isohunt, torrentreactor, btjunkie, kickasstorrents, sumotorrent, btmon, extratorrent и др.

Връзките към тези сайтове все още са достъпни в Google, но са премахнати от функциите за автоматично подсказване (Autocomplete) и мигновено търсене (Instant Search). Забелязва се също така, че позициите на подобни уеб ресурси са загубили позиции в резултатите от търсене.

Предприетите действия от страна на Google са довели до намаляване на броя заявки към торент сайтовете. В черния списък на Google попадат и заявки към редица популярни услуги за уеб-хостинг, като например 4shared, Filesonic и Fileserve.

Според анализатори, цензурирайки доброволно резултатите от търсене, Google се опитва да запази добри отношения с притежателите на авторски права за съдържание. От подобни ограничения обаче страдат не само ресурси, считани за основа на пиратството, но и напълно легални компании като BitTorrent Inc. и RapidShare.

Представители на най-големия торент в света, Pirate Bay, не одобряват действията на Google. „Това е още една стъпка в посока към пълно цензуриране на резултатите, без законно основание”, казва от торент-тракера. Подчертава се също така, че тези мерки съвпадат със старта на услугата за продажба на музика Google Music.