Основната задача в работата на петата сесия на Общинския съвет, която беше проведена на 14 февруари, беше да определи размерите на местните данъци и такси за 2008 година.
Данъкът за недвижимите имоти е завишен с 0,2 промила. Данъчната оценка на имота се завишава с 1,5 промила. Минимално е завишението и при Данъка върху наследството. С 0,7 е завишението при Данъка върху наследството.
При определяне размерите при Данъка върху превозните средства се прие становището коефицентът на завишението да се определя от годините на колата, като при по-новите коли завишението да е по-голямо.Така за колите над 14 години коефицентът е 1, а тези до 5 години – коефицентът е 2,8.
Патентният данък също бележи ръст на завишение: собствениците на заведения за обществено хранене ще плащат 10 лева при досегашните 8 лева на квадратен метър в града и 6 лева за тези от селата, които до сега плащаха по 4 лева на квадратен метър.
Различна е таксата при търгуване на местни пазар с хранителни и промишлени стоки. Местните жители, които търгуват със собствени хранителни стоки, таксата от 1,25 лева се намалява на 1,00 лева за квадратен метър търговска площ. Това се прави да се стимулират местните производители. За търговците от други населени места, които ползват на пазара до 2 кв.метра, таксата за квадратен метър търговска площ се завишава и става 5 лева. Таксата за товарните автомобили не се променя.
От 5 на 8 лева на квадратен метър се завишава таксата за промишлените стоки, като ще се прави отстъпка когато заявената търговска площ се предплати за месец или за цяла година. 
Когато се осъществява търговска дейност с използването на витрини и скари, таксата е 10 лева за единична маса на пазара, 5 лева за централната градска част със съответното намаление за втората зона на града и 1 лев за селата.
Таксите за дете в детска градина и детска ясла са фиксирани на 25 лева на месец.
За собствениците на заведения с 1 звезда таксата от 150 лева става 200 лева, за 2 звезди от 200 лева на 500 лева, а за 3 звезди таксата скача на 1000 лева.
На сесията се направи отчет и на задълженията на общината за миналата година. Към 31.12.2007 година общината няма никакви задължения.
Общинският съвет удостои с почетен знак на общината и с грамота дългогодишният учител и директор на училището в с.Ямна Цвятко Кусев по случай неговата 80-та годишнина.