Фондация „Съвременност” спечели проект „Заедно в общата класна стая” по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Разработката е на стойност 342 126 лева. Тя ще стартира през следващата година и ще бъде реализирана за срок от 18 месеца.
Проектът представлява добра практика за стимулиране на интегрираното образование на деца със специални образователни потребности чрез професионална и практическа подкрепа на педагози, родители, ресурсни учители и други специалисти.
Основните резултати, които проектът трябва да постигне, са: повишаване на квалификацията н 84 преподаватели и специализиран педагогически персонал за работа с деца със специални образователни потребности, подготовка на родители на 38 деца със специални образователни потребности за изпълнение на тяхната роля в подкрепа на приобщаващото образование, подготовка на ресурсни координатори за програмиране на процеса на работа с децата със специални образователни потребности в масовото училище, оборудване на 4 ресурсни кабинета и дооборудване на 5 кабинета в 9 училища и детски градини на територията на общините Правец и Ботевград, осигуряване на специализирани помощни средства за деца със специални образователни потребности, подготовка и издаване на специализирана литература.
Фондация „Съвременност” ще осъществи проекта в партньорство със Сдружение „Център за приобщаващо образование”, ОУ Н.Й.Вапцаров”, Ботевград и ОУ „Васил Левски”, Правец.