Транспортни фирми са прибирали пари от държавата за превоз на пътници от отдалечени и труднодостъпни селища в Балкана, но не са пускали автобуси по обявените линии.

Част от държавната субсидия най-вероятно е била незаконно присвоена с фалшиви документи. По случая тече проверка на прокуратурата, съобщиха от областната управа в Монтана, информира "Труд".

Разплитането на схемата започнало след като областният управител Ивайло Петров получил куп сигнали, че обявени по разписание автобуси до планински села не пътуват. Всяка година правителството отпуска на общините субсидии за транспорт в трудно достъпни райони.

В област Монтана за 2011 г. четири общини - Берковица, Вършец, Георги Дамяново и Чипровци, са получили близо 100 000 лева за финансиране на десет автобусни линии. Местните управи платили на транспортните фирми да превозват хората от малките балкански села, но в част от тях автобуси идвали рядко.

По една от обявените линии пък кола въобще не е пътувала."Направихме обстойна проверка с ДАИ и установихме, че част от пътните листове са писани под индиго, явно по-късно. Общините отчитат едни пари, превозвачите други, а хората са останали без транспорт!", заяви губернаторът Петров.

По случая е образувана преписка, заявиха от Окръжна прокуратура. Областната управа продължава проверката на транспортните схеми в региона. През 2012 г. основна задача ще бъде спирането на черните таксита, които съсипват десетки автобусни линии, казаха специалистите.