Във вторник на 27 декември се проведе последната за годината сесия на Общинския съвет. Присъстващите 17 съветника трябваше да обсъдят 15 точки дневен ред. Промени по него нямаше.
Ето и някои от решенията, които сесията взе:
• По предложение на председателя Христо Андреев съветниците
гласуваха поправка на предишно тяхно решение № 3 от 08.11.2011 г., с която се постановява, че „общинските съветници могат да сформират група най-малко от двама членове от една партия или коалиция.” Предишното решение беше за група от трима човека.
Поправката касае Местна коалиция „Алтернатива за Етрополе”, която има в местния парламент двама съветника.
• Съветниците гласуваха промени и допълнения в Наредба № 8, касаещи опазването на околната среда, поддържане на чистотата и управлението на отпадъците на територията на Общината. Акцент в промените са наказанията от 50 до 500 лева, които ще се налагат на нарушителите на наредбата. 
• Оживени дискусии предизвика предложението на инж. Богомил Георгиев за одобряване на план-сметката по сметосъбирането и сметоизвозването на битовите отпадъци. Най-вече в частта за определяне промилите за такса-смет за 2012 година.
Предложението на кмета инж. Богомил Георгиев за размера на такса „Битови отпадъци” върху данъчната оценка е:  за град Етрополе – 3,5 промила; за селата и вилните зони „Рибарица”, „Рибарника” и „Язовира”– 4,5 промила, което е с 0,5 промила по-малко от миналата година; за нежилищни имоти на физически лица – 11,0 промила, което е с 1 промил по-малко от миналата година; недвижими имоти с нежилищно предназначение за фирми – с численост на персонала до 50 човека – 10,0 промила; от 50 до 100 човека – 11,0 промила; от 100 до 200 човека – 12,0 промила и с персонал над 200 човека – 13,0 промила.  Наемателите на общински жилища ще плащат по 3,5 промила. За отдадените под наем нежилищни имоти общинска собственост  за търговски или други нежилищни цели, такса битови отпадъци се заплаща съгласно приетата т.5 или на брой декларирани съдове.
Предложението на Володя Вълов малките фирми с численост на персонала до 10 човека да плащат 9,0 промила беше подкрепено от кмета и прието при гласуването на окончателния текст на план-сметката. При персонал от 10 до 50 човека таксата остава на 10,0 промила. 
Боряна Керемидска се обоснова подробно защо няма да подкрепи предлаганата план-сметка и размера на такса „Битови отпадъци”. Мнения, предложения  и становища по разглеждания въпрос направиха още Пенко Нинов, Николай Николов и Николай Билев.
Наложи се да се даде думата за разяснение по някои въпроси на Нели Сейменарова.
След това кметът, коментира разискванията по неговото предложение, като подчерта че такса-смет не само не се увеличава, но в някои пунктове се и намалява, което е в унисон със социалната политика на общинската администрация.
Сесията одобри предложената план-сметка в размер на 405 000 лева, като 40 000 лева са за осигуряване на съдове, 280 000 лева за сметосъбиране и сметоизвозване, по депата за битови отпадъци ще се изразходват 55 000 лева, а за почистване на териториите за обществено ползване са заделени 30 000 лева.
• Общинските съветници упълномощиха кмета инж. Богомил Георгиев да подпише „Запис на заповед” за две неща:
1.За обезпечаване на авансово плащане в размер на 350 174,53 лева по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Регионално развитие” /2007-2013 година/, схема „Подкрепа за развитие на туристическите атракции” в Етрополе.
2.За обезпечаване на авансово плащане в размер на 317 520,36 лева по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по ОП „Регионално развитие” /2007-2013 година/, схема „Подкрепа за предотвратяване на наводнения в 178 малки общини”.
• Съветниците дадоха съгласието си Община Етрополе да кандидатства с проект „Различни багри-еднакви мечти" по схема BG051PO001-4.1.05 "Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства" по ОП „Развитие на човешките ресурси". Проектът ще включва дейности, свързани с адаптиране на деца от ромски произход към учебния процес и училищната среда, обучения на учители, работещи с ромски и застрашени от отпадане деца и работа с родителите на децата от целевата група.
• Увеличава се капацитета на „Дом за стари хора" в град Етрополе от 22 на 42 потребители и минимална численост на персонала 18 служители. Средствата, необходими за работна заплата и осигуровки на персонала и за веществена издръжка на Дома за стари хора са на основание единните разходни стандарти за финансиране на делегираните от държавата дейности чрез общинските бюджети.
За Дома за стари хора се предоставя преустроената сграда на старата болница, имот публична общинска собственост, актуван с АПОС № 836/27.10.2009г. гр. Етрополе, УПИI, кв. 16.
• Съветниците се съгласиха за обявяване на търг за отдаване под наем на магазин от две помещения с обща площ от 147 кв.м. в търговска сграда в УПИ І – „За обществено обслужващи дейности и общински пазар”, кв. 201 по плана на Етрополе.
• Дава съгласие за отдаване под наем, чрез провеждане на публичен търг на недвижим имот - общинска собственост, представляващ: първия етаж от двуетажна сграда - Арнаудова къща, построена в УПИ VI 908, пл. „Зольовец" № 2, кв. 94 по ПУП на гр. Етрополе, с площ от 77.00 (седемдесет и седем) кв.м., с предназначение „Кафе -клуб", за срок от 5 (пет) години.
Търгът да се проведе с явно наддаване, при начална месечна наемна цена в размер на 269.50 (двеста шестдесет и девет и 0.50) лева.
Всички решения от последната сесия ще можете да намерите от другата седмица на официалния сайт на общината etropolebg.com