Ловчанският митрополит Гавриил казва, че Светият Синод на Българската православна църква не е против метода ин витро. Този метод се приема и от гръцката, и от руската православна църква, но само при условие, че биологичният материал трябва да бъде взет от законния съпруг и оплодените яйцеклетки, колкото са подготвени, трябва всички да се имплантират в майката, защото всяка една от тях е живо същество и не бива да се унищожава.
При тези условия няма против и Българската православна църква да се използва методът ин витро, когато това е абсолютно необходимо и няма друга възможност, обясни ловчанският митрополит пред БНР.

Митрополитът е категоричен, че БПЦ е против сурогатното майчинство по много причини. По думите на ловчанския митрополит Гавриил осиновяването може винаги да стане и то е радост както за осиновеното дете, така и за родителите. В случаите, когато едно семейство не може да има деца, е добре да си осиновят дете. Но трябва да има медицински преглед, който да покаже, че родителите не могат по никакъв друг начин да имат собствени деца, допълни митрополит Гаврил.

Човек, който използва метода "ин витро", не е грешен, заяви духовникът. Митрополит Гавриил посочи, че в случая вероятно е станало пренасяне на становището на църквата за сурогатното майчинство към метода "ин витро" и затова се е получило объркване.