Изминаха два месеца от публикуване на обявлението за прием на документи за финансово подпомагане при лечение на безплодие на лица, двойки във фактическо съжителство и семейства с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на община Ботевград за 2021 година. В този период са постъпили две заявления за подпомагане на процедури ин витро.


За първа година Община Ботевград финансира местни двойки с репродуктивни проблеми. Да припомним, че в бюджета за настоящата година са предвидени 30 000 за този вид подпомагане. 


Комисията, която трябва да разгледа документите и да се произнесе по тях, вече проведе първото си заседание на 30 март. Едната двойка е одобрена, а другата трябва да представи допълнителни документи. 


Заявления за финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми се приемат целогодишно. Комисията ще заседава веднъж на три месеца, а ако има повече постъпили заявления, ще ги разглежда своевременно.  


Процедурата за прием на документи за финансиране на процедури ин витро започна на 29 януари.    


Припомняме условията: 


Кандидатите (семейство, двойка, лице) трябва да отговарят на следните критерии за финансово подпомагане за извършване на дейности по асистирана репродукция при лица с безплодие, лечимо преди всичко с методите на АРТ:


1. Да са български граждани, притежаващи постоянен и настоящ адрес на територията на Община Ботевград през последните три години. При двойките във фактическо съжителство и при семействата на това условие следва да отговаря поне единият от кандидатите;


2. Да нямат задължения към Община Ботевград;


3. Да са здравно осигурени (без прекъснати здравноосигурителни права);


4. Да не са поставени под запрещение или осъждани за престъпления от общ характер;


5. Да са семейства или лица, живеещи на семейни начала, което се удостоверява с копие от удостоверение за сключен граждански брак или при двойките, които са във фактическо съжителство, с Декларация (Приложение № 2);


6. Да е налице доказан стерилитет (независимо с женски и/или с мъжки фактор), лечим единствено с методите на АРТ и по-конкретно IVF или ICSI. Удостоверяването се извършва с медицински документи.


8. Удостоверяването на необходимостта от извършване на дейности по асистирана репродукция се извършва с медицински документи, издадени от лечебни заведения, оторизирани за тези дейности:


а) етапни епикризи;


б) медицински картони;


в) стимулационни протоколи;


г) удостоверения от клиники с отразяване факта на лечението на пациента при тях;


д) извършени  манипулации.


При нужда комисията може да изисква и допълнителни документи и данни от медицинските заведения, както и да извършва проверки и запитвания.


Документите следва да бъдат изготвени съгласно изискванията на Правилника за финансово подпомагане на изследвания и процедури, свързани с лечение на безплодие на лица,  двойки във фактическо съжителство и  семейства, с репродуктивни проблеми, живеещи на територията на Община Ботевград, който е публикуван на интернет страницата на Община Ботевград на следния линк: https://botevgrad.bg/obs/view/drugi-dokumenti-114


Документите се подават в Центъра за административно обслужване на гражданите в сградата на Общинска администрация Ботевград по утвърдените формуляри и съпътстващи документи. Медицинската документация по т. 8 от Заявлението може да бъде приложена и в отделен, запечатан плик.


Заявлението и придружаващите документи можете да изтеглите и от интернет страницата на Община Ботевград на следния линк:https://botevgrad.bg/obs/view/drugi-dokumenti-114 или да получите в Центъра за административно обслужване на гражданите.


Подпомагането е в размер до 2 000 лева на заявител, като за сумата кандидатства само един от партньорите. В състава на комисията, която одобрява двойките, влизат лекари и представители на общинската администрация.