Щабът при бедствия и аварии, който работи под ръководството на кмета на общината инж. Богомил Георгиев, е обявил положението в Етрополска община за бедствено. Той направи обръщение по кабелната телевизия към хората от общината да окажат съдействие за почистване на снега около жилищата и по тротоарните площи пред тях.
Със съдействието на областния управител Красимир Живков на помощ на почистващата техника идват тежки военни машини. Такава, тип „комбайн”, работи на пътя Етрополе-Правец и в по-голямата си част платното е разширено. Въпреки това пропускателният режим  е като за пътуване в едната посока. Вече пътува и първият автобус за София.
Допълнителна техника ще бъде насочена към пътищата по селата, с оглед по най-бързия възможен начин да се подобри пътната обстановка.
Положението по пътя Етрополе-Джурово не е по-добро, поради което движението е спряно, за да не се пречи на почистващите машини да работят.
От Противопожарната служба и РУ на МВР помагат при необходимост на закъсали хора и техника. Оказва се съдействие при нужда и на Спешна помощ.
На Кокалското са блокирани хора, поради което беше изпратена верижна машина за пробиване на пътя до тях.
Все още не работят всички мобилни оператори, поради което се затруднява и работата по отстраняване на последствията от обилния сняг.