На 12 януари, четвъртък, започва приемането на заявки за регистрация на нови домейни от първо ниво, съобщи ICANN. Кандидатите да притежават домейни със суфикси като например Canon, Amazon или Vegas ще трябва да платят солидна сума и да почакат от 9 до 20 месеца.

Заявки за нови топ домейни ще се приемат в ICANN от 12 януари
    

Няма гаранция, че заявките ще бъдат одобрени. Годишното обслужване на домейните ще струва 25 хиляди долара, а минималният срок за притежаване ще е 10 години.

Желаещите да получат имена на домейни от първо ниво трябва заедно със заявката да внесат по сметка на ICANN сумата от 185 хиляди долара, от които 5 хиляди веднага, за да започне процесът на регистрация, да попълнят анкета и да чакат решението.

През май 2012 година ICANN ще предостави информация за заявените имена. Те ще бъдат анализирани и обсъдени публично. Не всеки домейн ще получи право на съществуване.

Предполага се, че ще има много въпроси, свързани с търговските марки, и с имена, които са обидни или нарушават нечие достойнство. Първият набор от нови домейни ще се появи не по-рано от февруари 2013 година.

Някои експерти са скептични относно новите домейни. Има опасения, че разрешаването им ще насърчи мошеници, които се възползват от имена, близки до тези на известните марки.

Прокрадват се и скептични мнения доколко полезни ще са новите домейни. Алтернативите на .com, въвъдени в последното десетилетие, имат доста спорен успех.