Вероятно скоро потребителите ще могат да минат с много по-малък брой пароли при посещение на любимите си сайтове в интернет.

Гигантите в компютърната индустрия "Microsoft", "IBM", "Google" и "Yahoo" обединиха усилията си за разработване на системата "Open ID", която опростява процеса на оторизиране в световната мрежа. Смята се, че потребителят ще има нужда от само един идентификатор. В момента ползването на много интернет услуги предвижда трудна процедура за регистриране.

С много търпение трябва да въведете доста информация за себе си, че и да измисляте име и парола. Идеята за "Open ID" е в това потребителят да се регистрира веднъж и когато в друг сайт му поискат име и парола, системата автоматично се насочва към мястото на първична регистрация за потвърждаване.

Това означава, че сега няма да се налага да се измисля новото име и парола за всяка нова регистрация. До момента над 10 000 сайта са въвели новата система. Преди присъединяването си към разработването на "Open ID", "Yahoo" и "Google" вече опитаха да разработят аналогични системи самостоятелно.