Шумният анонс на новите Atom чипове за смартфони и таблети по време на CES 2012 изнерви лидера в сегмента на мобилните процесори ARM.

Уорън Ийст твръди, че Intel не може да конкурира ARM с Atom процесори

Уорън Ийст, шеф на компанията ARM Holdings, която разработва и лицензира процесори с едноименната архитектура, атакува директно Intel, твърдейки, че Atom няма да издържи на конкуренцията на ARM.

Ще стане ли Intel лидер в енергийната ефективност? Не, със сигурност не, заяви Ийст. Той признава все пак, че Intel може да се наложи като сериозен конкурент на ARM при мобилните процесори (за смартфони и таблети).
ОЩE ПО ТЕМАТА
    
Intel показа Atom процесор за смартфони
Motorola се обвърза с Intel в мобилните устройства
Intel адаптира Android 4.0 за своите чипове
Идва ново поколение таблети Android/Atom

Първите опити на Intel в тази област са нелоши, но абсолютно неконкурентни на ARM, категоричен е Уорън Ийст.

Intel ползва технологии, които не са предназначени за мобилни устройства, твърди още шефът на ARM. Според него, чиповете ARM предлагат желаната производителност и ниска енергийна консумация, която е ключова за мобилните джаджи.

Хората искат все повече от своите телефони, но батерията остава същата. Все едно да искате да изминете 100 километра повече със същия резервоар. Ясно е, че за това ще ви е необходим по-ефективен двигател, коментира Ийст.

Нервността на ARM е напълно разбираема. Настоящият лидер при процесорите за смартфони не може да остане спокоен, виждайки как Intel - най-големият производител на процесори - настъпва към мобилния сегмент.

По време на CES 2012 в Лас Вегас Intel обяви партньорство с Motorola Mobility за разработка на Android смартфони и таблети с Atom процесори, които досега се ползваха в нетбуци и неттопи.

Intel демонстрира също Atom смартфон платформа и разки амбициозни планове за близките години. Партньорът на компанията Lenovo показа в Лас Вегас първия си смартфон с Atom и Android. Всички тези новини са тревожни за ARM.