Google тества нова технология за повишаване на сигурността на пощенската услуга Gmail чрез QR кодове за идентификация. Технологията ще бъде от полза при достъп до Gmail от чужд компютър, когато потребителят се опасява от шпионски проследявания на натисканите клавиши.

Оторизация с QR кодове ще подобри сигурността на достъпа до Gmail     

Новата система за оторизация на достъпа ще изисква мобилно устройство с приложение за четене на QR кодове. То ще чете кода от прозореца на браузъра на компютъра, от който потребителят достъпва Gmail.

След това притежателят на акаунта ще преминава по генерирания адрес към въвеждане на име и парола - на мобилното устройство, а не на самия компютър. След като въведе данните, потребителят попада в своята пощенска кутия, но вече на компютъра, от екрана на който е прочетен QR-кодът.

Първите тестери на новата технология намират процедурата за сравнително по-проста, колкото изглежда от описанието, като ползата за сигурността е несъмнена. Засега няма яснота кога Google ще въведе QR оторизация в пощенската си услуга. Тестовете вече са приключили.