Отборът на БК Берое (Стара Загора) е приятната изненада от началото на сезон 2011/12 в „А” група на българския баскетбол. „Зелените” все още не познават вкуса на поражението, като дават сериозна заявка за участие и в Националната Баскетболна Лига през следващия сезон.

Изпълнителният директор на клуба Васил Кифев даде специално интервю в което говори за очакванията от клуба, селекцията и как е бил убеден легендата Георги Младенов да поеме старозагорци.


Как е настроението след новогодишните празници ?

Здравейте! Нормално оптимистично! За спортистите делниците и празниците са смесени мероприятия. Всички гарнитури в клуба включително мъжете тренираха почти без почивка. Започнаха вече първите мачове при юношите. Очакваме и първия домакински мач от мъжкото първенство на 22.01 от 17.30 срещу Чавдар Троян.

Да започнем отначало! Как стана така че успяхте да привлечете Георги Младенов за каузата на Берое?


С Георги Младенов се познаваме лично от времето когато той беше състезател, а аз рефер. Знаете, той доста често е претенциозен към съдийството. Мисля че в нашия случай имахме взаимен респект и уважение един към друг в залата, и извън нея. Няма да скрия, че той е един от тези заради които аз се запалих по баскетбола. Дори като малък държах да се състезавам с 12-ти номер като него. Истината е, че аз дълго време търся сподвижници да построя една “баскетболна къща” в Стара Загора и все не попадах на правилните хора или на правилното място, или все нещо не ми достигаше това да се случи. Като го поканих и запознах с плановете на клуба миналото лято, той прие предизвикателството, като ми постави едно условие – пълен професионализъм. Считам, че към днешна дата хората от ръководството му го осигуряват, а като цяло резултатите от привличането му са видни! Надявам се, че хората в Стара Загора оценяват подобаващо присъствието на такава велика личност за баскетбола ни в Берое и ангажираноста му към една общоградска мисия. Сигурен съм  че за да бъде успешна каузата на баскетболния Берое трябва да бъде кауза на цялата спортна общественост в града ни.

Берое води убедително в класирането – предполагам, че няма да имате проблеми срещу Чавдар да запишете поредна победа в шампионата …


Отборът на Троян прави силна селекция през зимната пауза за А група. Имам информация , че се е завърнал Ники Балев, а се спрягат и други имена. Честно казано се радвам, че мачът ни в Троян мина и сега ни те гостуват. Мисля , че някой от отборите с претенции може да направи грешна стъпка там.  Въпреки това смятам, че нашият отбор е доста по-класен и ще зарадва любителите на баскетбола в Стара Загора с атрактивна игра и победа!

А ще има ли нови състезатели в отбора на Берое ?

Не! По принцип въпросът със селкцията е винаги открит в колективните спортове. Доста отбори в нашата група ще имат сериозни попълнения през зимата. Мисля обаче, че ние свършихме основната си работа още миналото лято, при стартиране подготовката за сезона. Привлякохме изключително амбициозен треньорски екип в лицето на Георги Младенов , Яцински и Боев. Имаме по 2-ма конкуриращи се състезатели на всеки пост. Налице е  съчетание на опит, младост и потенциал. Така че основата е налице и логично нямаме нужда от попълнения за А група. Напротив от отбора ще бъде освободен Адриан Алипиев, който се оказа много “чуплив” и така или иначе не успя да се възстанови от здравословните проблеми които има. Жалко защото аз имах големи очаквания за него. Ако трябва да бъда докрай искрен, харесали сме двама чужденци, но смятаме да ги привлечем ако участваме в лигата през следващия сезон. Не ме питайте за подробности.


Все пак Георги Младенов доста често изказва недоволство от играта на отбора…


Как няма да недоволства като знае възможностите на отбора , а вижда каква продукция се показва на игрището от време на време. Всъщност за мен лично това е нормално. Повечето от момчетата които са в отбора са преживели проблеми в пътя си като баскетболисти, но имат сериозен потенциал да се реализират като такива. Кой е бил тежко контузен, кой е играл баскетбол на аматьорски начала. С идването на Младенов и екипа му, тренировъчния процес и отношението към играта претърпя така да се каже “пълна промяна”. Състезателите са поставени под напрежение и от тях се иска максимум във всеки един момент, на тренировки и по мачове. Някои привикват по-бързо , други по-бавно, трети се огъват. Така през есента освен победи , записахме и колебания в играта.  Като цяло моето лично убеждение е, че малко отбори въобще в България тренират толкова сериозно и пролетта живот и здраве ще вдигнем летвата доста по-високо.

Вие като бивш съдия какво мислите за съдийството в шампионата – тази тема е много актуална напоследък…

Гледам, че известно време по сайтовете си разменят безмислени декларации, обвинения и тежки слова разни групички! За съдийството или хубаво или нищо – шегувам се! Аз нямах възможност да развия кариерата си като съдия поради здравословни проблеми. Въпреки всичко, съдийството много ми липсва и често се поставям на мястото на бившите си колеги на игрището. Според мен съдийството е проблем когато има тенденция в полаза на един или друг отбор. Мога да кажа ,че много рядко съм видял такова нещо в нашите първенства , а аз гледам много баскетбол. Да грешки се правят , при това понякога и сериозни, но не целенасочено и трябва да се приемат като част от играта. Специално в А група мъже виждам не двама, а 3-ма съдии и то час по скоро! Не може в младежката група да свирят по трима, а в А група мъже 2-ма.

Как ви се струва първенството в А група ?

Първенството тази година е много силно! Това е може би най-силното първенство в А група от 2001 година насам когато спечелихме 9-то място. Отделно БФБаскетбол прави всичко възможно да даде възможност на повече млади състезатели картокирани в отбори от НБЛ да се състезават и при нас. Убеден съм, че отборите изоставащи като класа в НБЛ са по близо до лидерите в А група отколкото до Лукойл или Левски примерно. Иначе няма как да не съм доволен, че точно в това силно първенство взехме всички мачове до момента, при това визити срещу основни противници. Водим убедително в класирането – надявам се, въпросителни за първото място да няма! Без коментар – трябва да спечелим и купата на БФБ! За част от другите отбори остава интригата да спечелят срещу Берое за да оправдаят сезона си.

А догодина …


Или трябва да вдигаме етаж от нашата баскетболна къща или да приключваме. Индикациите и надеждите са мъжкият отбор на БК Берое да участва в НБЛ. Ние сме 2 години подред 2 – ри в А група, сега се движим без загуба и залата се пълни с хора. При подрастващите участваме в първенствата с всички възрасти и виждам все повече деца в града да играят баскетбол. Смятам, че като клуб сме дали максимума що се касае до организация и усилия. Във всеки случай, сериозен спорт без подкрепа на общините, особено в провинцията, не може да се развива. БК Берое не е изключение.

Има ли подкрепа от Община Стара Загора?

Каквато и да е подкрепа трябва да бъде основана на коректни принципи и дългосрочна стратегия. Ако има такова нещо в Стара Загора значи всичко е наред. Ние проведохме срещи на най-високо ниво и запознахме управляващите с възможностите и перспективите пред клуба ни още през есента. Получихме препоръки които стрикно спазваме и изпълняваме. Съответно се поеха конкретни ангажименти пред нас. Мога да кажа че отношението което получаваме е изключително позитивно и когато сме имали проблем той е бил разрешаван! Но това не е някакво специално отношение към нас! Футболния Берое имаше съвсем скоро проблеми които се разрешиха. Съвсем наскоро с благодарение на кмета Живко Тодоров женския 07 продължи участие в първенството. Въобще струва ми се че управата на града е обърната с лице към проблемите на спорта и ще направи каквото трябва за него.

Всичко изглежда  безоблачно и безпроблемно в отношенията Ви с Община Стара Загора ....

Изглежда, но на по-високо ниво. По надолу във веригата като че ли нишката се къса. Примерно в Стара Загора няма съвременно открито игрище за баскетбол. Примерно имаме страхотен проблем с графиците при подрастващите, с безплатното ползване на залите през почивните дни точно когато са мероприятията ни. Персонала си иска допълнително възнаграждение и даже да го удовлетворяваш рискуваш да не влезеш в залата. Дай боже да не загубим някой мач служено! Ако се мисли в перспектива електронното табло и баскетболните контрукции в залата трябва да се приведат в норми за провеждане на мачове от НБЛ мъже, няма кафе в залата, в събликалните едва се разминават 2-ма човека, а камо ли 12 до 15 мъже по 2 и над 2 метра .......така че проблеми има и те подлежат да бъдат решени. Но е истиски проблем ако хората от съответните звена в общината, не искат да отстраняват проблемите в интерес на спорта и града! Защото аз съм убеден, че на по-високо ниво желание и амбиция да се свърши работата има! Малко ситуацията ми прилича на “царя дава пъдаря не дава”!

Какъв е всъщност бюджетът на БК Берое?

Планиран и на този етап неактуализиран! Един бюджет може да бъде единствено и само недостатъчен!

В заключение какво си пожелавате за 2012?

В заключение да си пожелаем през тази година да гледаме хубав баскетбол и всички отбори с марката Берое да побеждават и прославят Стара Загора! Специално БК Берое да спечели първенството А група , купата на БФБаскетбол и да обезпечи финансово участие си в НБЛ. Освен това си пожелавам всички фенове да подкрепят баскетболния Берое в залата така , както го правят за футболния. В личен план си пожелавам семейството и приятелите ми да са здрави и да изкарат една успешна година...а аз да редуцирам теглото си до толкова, че да мога се върна в съдийството!