Жребият за Олимпийската европейска квалификация по волейбол за мъже беше изтеглен тази вечер в зала "София" на хотел "Кемпински Сографски".

Турнирът ще се проведе в две групи в периода от 8-и до 13-и май в зала "Арена Армеец" в София и само един отбор ще се сдобие с квота за Игрите в Лондон през лятото.


Отборите участници са Италия, Сърбия, България, Германия, Испания, Словакия, Финландия и Словения.

Според правилата на международната федерация по волейбол (FIVB) Италия и Сърбия, поставени съответно под №3 и №7 в световната ранглиста ще бъдат водачи на двете групи.

България, която в момента е №9 в ранглистата, със сигурност не можеше да попадне в една предварителна група с Германия (№12).

Без жребий от организаторите тази вечер бе решено, че България ще бъде поставена в група "А", което автоматично прати отбора на Германия в група "Б".

Съперници на България в група "А" ще бъдат отборите на настоящият еврошампион Сърбия, европейският шампион от 2007 г. Испания и Словения.

В група "Б" пък сили ще трябва да премерят националните отбори на Италия, Германия, Финландия и Словакия.

Първите два тима от всяка група ще играят на полуфиналите, като победителят от група "А" ще срещне втория от група "Б" и победителят от група "Б" ще мери сили с втория от група "А".

Победителите от двата 1/2-финала ще играят един срещу друг на финал и само победителят ще си осигури участие на Олимпиадата в Лондон.

Тепърва ще се уточнява програмата на квалификационния турнир, като единственото ясно още отсега е, че срещите на "лъвовете" ни ще са с начален час 20:45 и ще бъдат предавани по БНТ.