Вълнува ме непрофесионалното водене на полицейската операция, за което още днес ще поискам няколко оставки, а служителите ще си заминат по надлежния ред. Това каза в сутрешния блок на БТВ министър-председателят Бойко Борисов по повод нашумелия казус с битото от служители на МВР семейство в с. Мировяне.

Премиерът каза, че още днес по обяд ще бъдат оповестени оставките на полицаите, които са ръководили акцията по арестуването на семейство Начкови от Мировяне, след като той проведе разговор с министъра на вътрешните работи.

"Не можеш да отиваш при жена и мъж, които видимо не могат да окажат съпротива с 20-25 души с маски, да ги свалят на земята и да действат по този начин. В България се разбира само от оставки. Аз не оправдавам това семейство, тепърва ще се докаже дали е виновно или не. Полицаите обаче нито е нужно да правят този цирк пред хората, нито е нужно да им слагат белезници. Съжалявам, защото от хилядите хубави неща, които прави МВР и прокоратурата, от един подобен случай, все едно нищо не е направено", заяви Борисов.

В студиото на БТВ бяха Петър и Малина Начкови и дъщеря им Ралица, които разказаха как е протекла показната акция на МВР, как са ги държали с белезници в продължение на два часа, докато полицаи с качулки са обискирали дома им.

"По случая съм разпоредил проверка, която трябва да приключи до десетина дни. Полицаите работиха по достатъчно сериозен сигнал, че в дома им се съхраняват безакцизни стоки. Заведено е дори досъдебно производство по случая", заяви директорът на СДВР Валери Йорданов.

Той каза, че не бива да се политизират подобни актове. "Ако се окаже, че нашите служители са си превишили правата, аз лично ще отида да се извиня в Мировяне", каза той.

Семейство Начкови обаче бяха категорични, че извинение не ги удовлетворява - нито физическите щети по жилището им и по тялото на бащата, нито моралните щети, стреса и обидата, която МВР им е причинило.