HP представи два нови модела енергийно-ефективни настолни компютри за бизнеса, предлагащи за първи път solid-state твърди дискове (SSD) с подобрена издръжливост.

Настолният компютър HP Compaq dc7800 Ultra-slim със SSD и бизнес моделът HP Compaq dc5800 предоставят възможност и гъвкавост за задоволяване нуждите на почти всеки бизнес. Те предлагат и редица екологични функции, позволяващи им да отговорят и на най-строгите изисквания на "златния" регистър на системата Electronic Product Environmental Assessment Tool (EPEAT).

Двата нови модела допринасят за увеличаване на водещия в индустрията брой продукти с марката HP, регистрирани в златната категория на EPEAT. Регистърът позволява на бизнеса да преценява, сравнява и избира технологични продукти на базата на екологичните им показатели, като например предоставянето на най-новия ENERGY STAR стандарт за енергийна ефективност на американската Агенция за опазване на околната среда (EPA).

Използването на енергоспестяващи компютри може не само да помогне на компаниите да намалят енергийните си разходи и влиянието на технологиите си върху околната среда, но и да доведе до невероятен ефект върху бизнес средата като цяло.  

Например, скорошното проучване на компанията IDC Go Green PC Power Play Study разкри че федералното правителство на САЩ би могло да спести над $82.4 милиона от енергийни разходи, или 1.3 милиона барела нефт спестени на година, ако актуализира 10-те си милиона ENERGY STAR 3.0 компютри към новия 4.0 стандарт. HP подпомогна проучването в определянето на възможностите за спестяване, които нискоенергийните компютри могат да предоставят на федералното правителство.  

"Усилията на HP за създаването на продукти в защита на околната среда продължават от десетилетия", заяви Алън Рийд, вицепрезидент и генерален мениджър Personal Systems Group в HP. "HP използва този опит за разработването на добри идеи за компютрите си, които не само увеличават продуктивността на бизнес потребителите, но и намаляват оперативните разходи и въздействието им върху околната среда."

Твърдият SSD диск на HP Compaq dc7800 Ultra-slim предоставя множество подобрения за работа и издръжливост, включително почти моментален достъп до данните и премахването на подвижните части, които са основната причина за електромеханичното износване на устройството.

Други негови предимства са по-бързият системен старт, подобрените надеждност и енергийна ефективност, шокова устойчивост и занижено общо въздействие върху околната среда. Настолният компютър dc7800 Ultra Slim е един от най-компактните бизнес модели - 46% по-малък от предшествениците си, предоставящ най-ниската консумация на енергия, предлагана от HP, както и 85% ефективно захранване без компромис с качеството.

Той разполага с множество енергийно ефективни функции, в т.ч. най-новите Intel Core 2 Duo процесори, с опционалната технология Intel vPro, и мрежовото приложение за енергийно управление Verdiem SURVEYOR. SURVEYOR спомага за измерването, управлението и ограничаването на енергийната консумация на компютри и монитори, а използван с Intel vPro технологиите за отдалечено управление, може да свие годишните разходи за електричество до 10 долара за компютър.

"Като партньори в множество екологични начинания, HP и Intel търсят начини да подобрят въздействието на продуктите си върху околната среда", заяви Робърт Круук, вицепрезидент и генерален мениджър на Intel Business Client Group. "Моделът dc7800 е добър пример за това. Той се възползва от нискоенергийната работа на миниархитектурата Intel Core и управляемите функции на технологията Intel vPro, която може да сложи край на практиката компютрите да остават включени през нощта за предоставянето на IT услуга, както и да помогне на IT отделите да потвърдят енергоспестяващите настройки на компютрите си."

Новият настолен компютър за бизнеса HP Compaq dc5800, достъпен с нов умален дизайн и форма, както и с нов микро-дизайн на кутията, предоставя надеждна технология, инструменти за продуктивност и функции за сигурност, създадени за безпроблемната работа на бизнеса.  

Доказани водещи технологии, като Intel чипсетите и процесорите от ново поколение, и приложението за енергийно управление SURVEYOR, помагат на потребителите на dc5800 да ограничат температурата на процесора и енергийните си разходи, както и да управляват по-ефикасно енергийното потребление и sleep настройките на компютъра си за по-дълъг живот на системата.

HP Compaq dc5800 предоставя и допълнителни функции за управление и сигурност за по-добрата защита на IT инвестициите на компаниите. Тези функции включват достъп до набор от клиентски инструменти за управление от една интегрирана конзола, минимум 12 месеца жизнен цикъл на продукта, едно софтуерно изображение за употреба в рамките на цялата платформа - независимо от модела и конфигурацията, както и конфигурации за съвместима употреба в системите на глобални корпорации.

Опциите за сигурност на dc5800 включват вграден TPM 1.2 за предоставянето на по-висока защита на данните и ограничен системен достъп чрез хардуерно-базирано криптиране. Опционалният софтуер за сигурност HP ProtectTools допълнително подсилва защитата на IT инфраструктурата.

Ултратънкият бизнес десктоп компютър HP Compaq dc7800 Ultra-slim със SSD твърд диск вече е достъпен в САЩ на цени стартиращи от $1,258. HP Compaq dc5800 в различни конфигурации се очаква да бъде наличен от 11 февруари на цени, започващи от невероятните $579. Световната наличност на продукта ще варира спрямо региона.