Проектът „Ние сме част от вас” с бенефициент община Ботевград ще бъде реализиран в срок от 24 месеца. По него ще постъпи безвъзмездна финансова помощ в размер на 1 505 005, 60 лв за изграждане на два центъра за настаняване от семеен тип. Средствата са осигурени по Оперативна програма „Регионално развитие”. Това обясни координаторът на проекта Цонка Иванова на днешното официално представяне на разработката, което се състоя в общината. Тя информира присъстващите за целите и дейностите на проекта.
Центровете за настаняване от семеен тип ще бъдат съобразени с всички изисквания по отношение на техническа, здравна, социална и транспортна инфраструктура. Те ще гарантират правото на деца, лишени от родителска грижа, на семейна среда и на достъп до качествена грижа и услуги според индивидуалните им потребности.
Организирането на живота и услугите в центровете ще бъде насочено към създаване на условия и нагласи на децата за равноправното им участие в живота на местната общност.
Проектът „Ние сме част от вас” ще обхване 28 деца, разпределени в двата центъра. За тях ще се грижат 25 специалисти.
Планираните дейности по проекта са: провеждане на мерки за публичност и информираност, изграждане на центровете и прилежащото им дворно пространство; доставка на оборудване и обзавеждане на центровете за настаняване от семеен тип; провеждане на заключителна пресконференция за проекта.
„Проектът „Ние сме част от вас” не е самоцелно намерение на някаква група от хора. Има национална карта за планирани резидентни услуги. Тя  е резултат от многогодишни изследвания във връзка с потребността на децата в риск от предоставяне на алтернативни социални услуги. В националната карта са включени 62 общини на територията на всички области, в които ще се създават различни алтернативни форми – центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища. Те са част от политиката на държавата за деинституализация на децата в риск”, каза в заключение Цонка Иванова.