Според стари сведения, достигнали до нас, обичаят „Зарязване на лозята” се изпълнявал още в старото селище Самунджиево /днешен Ботевград/. На 14-ти февруари /по стар стил/  се уреждало общо веселие. Жителите се отправяли към местността Комката в Зелин, където днес се намира манастирът „Рождество на Пресвета Богородица”. Там приготвяли обща гозба, подреждали обща трапеза. Преди обяд най-добрият лозар правел зарязване в лозето, което било най-близо до празничната трапеза. Изрязвал една главина, поливал я със старо червено вино, та гроздето през годината да е едро, зърната да са пълни и здрави. На този ден избирали и царица на лозята. С венец от здравец, бръшлян, чемшир и калина коронясвали жената, на която се падне парата от питата. Новата царица повеждала хорото. Веселието продължавало до вечерта.
На Трифон Зарезан земеделските стопани гадаели по трифонците /14, 15 и 16 февруари/ каква ще бъде реколтата. Ако на първия трифонец вали сняг и е облачно, ще бъде хубава царевицата. Ако е слънчево – берекет няма да има. Ако на втория трифонец времето е ясно и слънчево, ще бъдат хубави гроздето и житото. Ако пък е дъждовно, ще са добри кошерите. Дъждовното време на третия трифонец вещае добър берекет на пролетниците: овес, ръж и ечемик.
По традиция обичаят „Зарязване на лозя” ще бъде изпълнен на 1 февруари, когато Православната църква отбелязва Деня на Св. Трифон, покровител на лозарите и гонител на вредителите. Празникът започва от 11 часа в Зелин /на поляната до бившата почивна база на фирма „Родина”/. Веселието ще бъде съпроводено с избор на царица на лозята и цар на виното. За доброто настроение на всички присъстващи ще свири представителният духов оркестър.
Организатор на празника е община Ботевград.