Точно в 10 часа бе даден старт на инициативата „EURES - отворени врати” в Дирекция „Бюро по труда” - Ботевград. Повече от 50 човека дойдоха по-рано от обявения час, за да се информират за актуалните свободни работни места, които предлагат европейските служби по заетост.
„EURES представлява мрежа за сътрудничество, чрез която се улеснява свободното предвижване на желаещи да работят в Европейското икономическо пространство. Създадени са два портала. Единият микропортал обявява свободните работни места на български език. Това са работни места, за които чуждите работодатели искат да наемат работна ръка и от България. Другият по-голям портал предоставя информация за свободните работни места в отделните европейски държани. Информацията е представена на съответния чужд език. С днешната инициатива ние искаме да помогнем на хората, които желаят да кандидатстват за някоя от обявените позиции. Насочваме ги как трябва да кандидатстват и къде да търсят работа”, обясни Сашка Кирилова, началник на отдел посреднически услуги при Бюрото по труда. Тя съобщи, че най-много обявени работни места чрез EURES има в областта на медицината и в сферата на услугите.
„В момента е обявена процедура за работа във верига „Макдоналдс” – Германия. Срокът за кандидатстване е 28 февруари. Същевременно на днешното събитие популяризираме и оферта за набиране на строителни работници в Израел. Срокът за кандидатстване за работа е 20 февруари. Работните места са обявени по международната спогодба между България и Израел”, каза още Сашка Кирилова. Тя обяви, че по офертата за набиране на ягодоберачки за Испания са одобрени 25 безработни жени от Ботевград, Правец и Етрополе. 
Инициативата „EURES - отворени врати” в Дирекция „Бюро по труда” ще продължи през целия работен ден.