Празникът на СОУ „Христо Ясенов” – Етрополе се отлага за 23 и 24 март, съобщи за читателите на сайта директорката Светла Вълова.
След като от 1 февруари тя вече има заповед за директор на гимназията след спечелен конкурс, беше любезна да отговори на въпроси, които се надяваме да са от полза и за читателите ни.
Поради извънредните обстоятелства около обилния снеговалеж, студеното време  и последвалите от това принудителни  ваканции за учениците, ръководството е взело решение празникът на училището да се отложи за 23 и 24 март /петък и събота/. Всичко останало по сценария се запазва. Подготовката продължа.
Преди време съобщихме, че като средищно училище, СОУ „Христо Ясенов” се включва по-интензивно в системата за целодневно обучение.
В момента има 13 целодневни групи. В тях влизат всички ученици от І до ІV клас, 2 групи от V и VІ клас. От 1 февруари към тях се прибавят още 3 групи в ІІІ, VІ и VІІ клас. Обхванати са общи 380 ученика.
В І и ІІ клас целодневното обучение се осъществява по т.н. „Вариант Б” – смяна на задължителната подготовка със самоподготовката между двамата учители, които водят съответния клас.
В останалите групи е назначен още по един възпитател, който работи с децата само след обяд. Часовете за самоподготовка  се редуват с дейностите по интереси.
Всички групи получават безплатен обяд.
Тенденцията е от новата учебна година самоподготовката за ІІІ-те класове да бъде задължителна, а за останалите до VІІІ клас, по желание на родителите. Целта на училището е освобождаване на родителите, които са на работа и не могат да оказват системен контрол на децата. Пък и нивото на усвояване на преподавания материал се очаква да бъде по-добро.
Третият въпрос, на който Светла Вълова отговори беше този за бъдещето на Школата по футбол на Христо Стоичсов. Предаваме отговора дословно:
„Всичко написано преди време в един от жълтите вестници, че Школата ще се мести от Етрополе, не отговаря на истината. Общежитието е общинско ученическо, преотстъпено на Гимназията. Никога не е било на Клуба или на когото и да било.
Вярно е, че има смяна на треньорите, но има вече назначени нови хора и учебно- тренировъчната работа продължава както до сега.
Вчера сме записали 6 нови ученика, бягство от Школата няма.
Остава както до сега и издръжката й.”
Това сподели директорката Светла Вълова, а ние й пожелаваме ползотворна и безпроблемна работа като директор, с повече успехи за най-голямото училище в Софийска област!