Това интервю бяхме уговорили с Николай Донов да  стане около датата, когато се навършват 100 дни от встъпването му в длъжност. По редица причини и най-вече заради огромна заетост на Донов в началото на работата го осъществяваме сега.
Освен това днес в сутрешния блок по НОВА телевизия водата за пиене в Етрополе беше обект на цяло предаване. Това беше още една причина да предоставим на нашите читатели разговора с ръководителя на ВиК Етрополе Николай Донов.


Господин Донов, изминаха повече от уговорените 100 дни за разговора ни. Сега вече имате по-добро виждане върху цялостната дейност на ВиК Етрополе. Предполагам, че имате какво да споделите с читателите на  botevgrad.com.
Поех ръководството на ВиК гр. Етрополе на 02.09.2013 год.
Това, което заварих беше в много лошо състояние. Разбрах, че ще са необходими много средства и време, за да възстановя базата, водохващанията и всичко останало в нормален вид.
Започнах от вододайните зони на Етрополе и селата към общината. Изпращах групи за почистване, но при направената от мен проверка се оказа, че те почистват само цедките. Лично направих навсякъде проверка и се оказа, че нито един савак не работи, липсват винтове и решетки. Коритата бяха пълни с пясък и баластра. На обособените вододайни зони липсваха огради, мрежи и настилки. Същите не бяха окосени и почистени. Започнах да решавам проблемите един по един:
1. Наех фирма, която окоси и почисти районите на вододайните зони, утаителите и резервоарите.
2. Закупих от фирма "Пътстрой 92" сита с различна големина на отворите и от тях направихме рамки за водохващанията.
3. С фирма "Джани" сключих договор и същата извози инертния материал от вододайните зони до двора на сградата на ВиК.
4. Поръчах нови цедки и спирателни кранове, които ще монтирам веднага щом ги получа.


Гражданите се оплакват от не дотам чистата вода, която пием в Етрополе. Нали има пречиствателна станция, какво е състоянието й?
Пречиствателната станция за питейна вода, която се намира в района на Башсамоков не работи ефективно.Установих, че отговорника умишлено отклонява питейната вода директно в р. Искър. В резултат на това, бяха нанесени значителни щети на дружеството  - помпите се натоварваха до крайност, за да се поддържа налягането на водата в резервоарите. За това съм уведомил ръководството на Общината, главния инженер и главния проектант.
В района на Башсамоков дружеството притежава хлораторна станция и облекчителна шахта. Изненадата ми беше голяма,  когато установих, че през пролетта на 2013 год. ЧЕЗ Електроразпределение са прекъснали енергоподаването, в резултат на което съоръжението не работи. Веднага направих необходимите постъпки за възстановяване на захранването с електричество и от м. март 2014 год. Станцията работи и водата се хлорира. Преди това хлорирахме ръчно с хлорна вар сутрин и вечер в резервоарите.
Наредих на майсторите да почистят, измият и дезинфекцират облекчителната шахта, която беше занемарена. Същите ми заявиха, че по времето на предишния управител това не е правено. Запознах с проблема главния инженер г-н Николов и взехме решение да се закупят тръби, за да се възстанови калотока, да се постави ръкохватка на тапата и цедка на тръбата. Всичко това е направено.


Състоянието на помпените станции извън Етрополе?
Майсторите направиха основен ремонт на помпените агрегати на помпени станции Поповец и с. Лъга. Ремонтирахме спирателния кран в Поповец, с което спряхме изтичането на питейна вода от резервоара.


А водопроводните и канализационни мрежи?
Успоредно с тези дейности ежедневно отстранявахме възникналите аварии по водопроводните и канализационни мрежи, а те не бяха малко: продухване, възстановяване и почистване на същите. Ремонтирахме ревизионни шахти и поставихме липсващите капаци. Също така извършваме планова подмяна на старите водомери.
Има и много други дейности, извършени от мен и работниците, за които не споменавам, не защото са маловажни, а защото трябва доста време , за да ги изброя.


Имате ли достатъчно и най-важното работеща и надеждна материално-техническа база? Защото и най-големият майстор не става и за чирак, ако няма необходимите условия за работа.
Материално-техническата база също не беше в добро състояние. Разполагам с три автомобила и два багера. Автомобил " Дачия", който е в добро техническо състояние; автомобил УАЗ,  на който не работеха скоростите, спирачките и купето беше корозирано. Всичко беше подменено, като за целта наехме специализирана фирма и в момента автомобилът е в движение и отговаря на изискванията за технически прегледи. Третият автомобил ГАЗ е спрян от движение при предишния ръководител. Може да се използва още някоя година, след като се направи ремонт на двигателя.
Разполагаме също с два багера: Единият е марка ЮМЗ, на който сменихме целия работен механизъм, който закупих от с. Джурово. В момента го използваме при аварии. Вторият багер е нов, в движение е и също се използва по предназначение.


Как ви прие колектива като постъпихте на работа?
Много важен фактор при работата на един ръководител е колективът. Направих и правя всичко необходимо да сплотя хората около мен, но не е лесно. Колективът беше разделен на два лагера: едната, за щастие по-малка група беше на стария "шеф", която се опитва да пречи на работата, недоволства без основание, подава неоснователни жалби, и търси какви ли не компромати. Без да се замислят някои от тях, че накърняват човешкото достойнство, авторитета, даже и длъжността, която заемам.
Мога да заявя съвсем отговорно ,че не съм прекалил с правомощията си като ръководител,  уважавам хората, с които работя, уважавам уменията и знанията им. Благодаря на по-голямата част от колектива, която отговорно и професионално си върши работата.Надявам се, че и останалите ще положат усилия, за да станем наистина един добър екип, защото работа не спира до тук, има още много проблеми за решаване.


Тази сутрин  в сутрешния блок на Нова телевизия  имаше  съобщение, че жаби и боклуци текат от чешмите на гражданите в Етрополе.. Когато пък вали дъжд, теква кална вода.
Предаването е записано отпреди един месец и за мен този въпрос е приключил. Направили сме необходимото за предотвратяване на подобни неща в бъдеще, като сме сменили филтри и други  части, доста остарелите с времето.


Благодаря за това интервю, желая ти по-спокойна и не обременена от излишни проблеми работа.
И най-важното етрополци да пием  наистина чиста, балканска вода, за която хората от полето вероятно ни завиждат, че я имаме.
По водоснабдяването на хората от селата също има не малко проблеми, които чакат вашето решение за отстраняването им.