ОТВОРЕНО ПИСМО

до ръководството и кмета на Община Ботевград и ботевградската баскетболна общественост

По повод публичната оценка и определенията, които кметът на Община Ботевград  дава на работата на ръководството на БК "Балкан

Изключително недоумение предизвиква оценката, която кметът на община Ботевград даде на ръководството на баскетболен клуб "Балкан" на последното заседание на Общинския съвет, отразено от местните електронни медии. Категорично не приемаме подобно спекулиране с резултати и внушения, каквито кметът на Общината си позволява да прави. 

Нека не звучи нескромно, но изразяваме сериозни съмнения, че съдбата на баскетболния "Балкан" щеше да бъде по-различна от тази на футболния и дали днес изобщо щяхме да гледаме мъжки баскетбол  в Ботевград, ако преди четири години именно тези „лоши ръководители” не бяха поели доброволно ангажимента да ръководят и финансират баскетбола в Ботевград в момент, в който не само мъжкият отбор, а целият баскетболен клуб бе изпаднал в положението на изоставено пеленаче. Далеч сме от мисълта, че сме свършили всичко или че сме работили винаги по-най правилния начин. Убедени сме, че има още много неща, които могат и трябва да се променят или подобрят. Въпреки това, основна цел за нас винаги е била да радваме баскетболната общественост с добри резултати, да развиваме и същевременно да защитаваме името и традициите на БК "Балкан" като един от отборите с най-славно минало и най-големи успехи, и водени от любовта си към спорта и ботевградския баскетбол, да сме полезни на този емблематичен за нашия град спорт. 

Тенденциозни, целенасочени и манипулативни са доводите, които кметът на община Ботевград изтъква в подкрепа на негативната си оценка за дейността на клуба. Като довод за лошо ръководство се споменава единствено класирането на мъжкия отбор от изминалия сезон, който се бил „сринал” от трето място и бронзови медали от първенството на НБЛ през сезон 2009/2010 до пето място през сезон 2010/2011. В публичните си изказванията, целенасочено или поради незнание, се пропускат  редица факти от дейността на баскетболен клуб Балкан, с които настоящото ръководство може само да се гордее и които ще споменем в следващите няколко реда. 

Нека припомним представянето и резултатите на представителния отбор през изминалите три спортно-състезателни сезона. През есента на 2008-ма година мъжкият отбор на Балкан не бе допуснат до участие в първенството на Националната баскетболна лига само няколко месеца, след като стана сребърен медалист. Причината бе неизпълнение на изисквания на федерацията, въпреки допълнителния срок, даден на тогавашното ръководство на клуба – Община Ботевград.  След категоричния отказ на Общината да продължи финансирането на отбора, издръжката му бе поета от местни бизнесмени, в лицето на днешното ръководство, които успяха да запазят ядрото на състава, въпреки че тогава той можеше да участва само в първенството на втората баскетболна дивизия. През същият този сезон - 2008/2009 - мъжкият отбор на Балкан по-най категоричен начин стана шампион на т.нар. А-1 баскетболна група, като успя да спечели всичките си срещи. Нещо повече, в квалификацията на турнира за купата на България успя да отстрани отбор от първата дивизия и да се класира на финалния турнир.

Благодарение на убедителното си представяне и след подписване на тристранно споразумение за сътрудничество между БК "Балкан", Община Ботевград и Българска федерация по баскетбол, мъжкият отбор отново бе приет да участва в първенството на най-силните – НБЛ - през сезон 2009/2010. Още в дебюта си Балкан се представи доста убедително и успя да завоюва бронзовите медали, като бе определен от баскетболните специалисти за приятната изненада на сезона.
През лятото на 2010-та година, в резултат на добрите си изяви, няколко основни баскетболисти на Балкан преминаха в други отбори при по-добри финансови условия, но като цяло клубът успя да запази повечето състезатели. В сезон 2010/2011 мъжкият отбор за първи път бе включен в международната Балканска баскетболна лига, където за съжаление не успя да запише убедително представяне. В първенството на НБЛ, сезон 2010/2011, отборът продължи с добрите си изяви и успя да завърши редовния сезон на трето място. За огромно съжаление на всички любители на баскетбола, обаче, минимална домакинска загуба в първия двубой от плейофите предопредели до голяма степен отстраняването на Балкан от борбата за медалите и така отборът зае петото място в крайното класиране.  

След съществено редуциране на бюджета за мъжкия отбор, през настоящия сезон тимът на Балкан заема шесто място във временното класиране на НБЛ. Отборът е съставен предимно от млади баскетболисти и е с най-ниска средна възраст в първенството, въпреки наличието в редиците си на най-възрастния играч в лигата.

Анализирайки резултатите от представянето на мъжкия отбор през изминалите три сезона, ясно се очертават две тенденции. Първата е, че когато Общината изпълни на 100 % поетите ангажименти по отношение финансовото подпомагането на отбора, тогава резултатите като класиране са най-добри. Справка -  сезон 2009/2010 – бяха обещани и преведени 100 хиляди лева за представителния тим и в този сезон отборът извоюва бронзовите медали. През сезон 2010/2011 бяха обещани 200 хиляди лева и преведени 78 хиляди за мъжкият отбор, като тимът завърши първенството на пето място. От друга страна прави впечатление, че след години на местни избори (2007-ма и 2011-та) Общината спира финансирането на мъжкия отбор. Справка – есента на 2008-ма година, когато отборът е отстранен от НБЛ и настоящата 2012-та, когато отново в бюджета на община Ботевград не са предвидени средства за единствения професионален отбор на територията на общината. 

Задължително е да се споменат резултатите от работата на детско-юношеската школа на клуба, която има ясно очертани приоритети и цели. Едната е постигане на възможно най-голяма масовост на трениращите в различните формации на клуба, а другата – подготовка на състезатели за представителния мъжки отбор, като за целта от няколко години се извършва селектиране и привличане на момчета както от Ботевград, така и от градове от цяла България – успешна практика от далечното минало, с доказани положителни резултати. По отношение на масовостта – клубът е един от малкото в страната, който разполага с отбори и участва в първенствата във всяка една възраст в мъжкото направление, а именно: момчета до 8 г. , до 10 г. , до 12 г. , до 14 г. , кадети до 16г. , юноши до 18 г. , втори мъжки отбор, участващ в първенството на А-1 група и представителен мъжки отбор, участващ в Националната баскетболна лига. Клубът също развива и женска част, с отбори при момичета до 14 г. и кадетки до 16 г. Във всичките тези отбори с баскетбол се занимават близо 200 момичета и момчета. В допълнение ще отбележим, че клубът организира вече четвърта година ежегодни пролетни и есенни ученически баскетболни състезания между отделните класове на основните училища от Ботевград, които събират стотици деца на площадките пред спортна зала "Балкан". 

През изминалите три сезона отборите от школата на Балкан успяха да спечелят четири медала от републикански първенства – сребърен на момчета до 14 г. през 2009-та, сребърен на юноши до 18 г. през 2010-та, бронзов на юноши до 18 г и най-голям успех за отбор на Балкан през последните повече от 15 години – шампионска титла и златни медали за момчета до 14 г.  през 2011-та година. За сравнение -  за периода от предходните 10 години (от 1998 до 2008 ) отборите на Балкан бяха спечелили общо два бронзови и един сребърен медал. С малки изключения, през последните три години отборите на Балкан успяват да се класират поне на финали на републиканско първенство, като Балкан винаги е сред първите пет клуба в крайното отборно класиране при подрастващите. Трябва да се отбележи, че тези успехи биха били трудно постижими, ако в клуба не бяха привлечени талантливи момчета от различни градове, на които клубът осигурява отлични битови условия и храна. 

БК Балкан редовно печели доверието на баскетболната федерация, като получи домакинството на четири финални турнира през последните три години. В последните две години, заедно с една от легендите на ботевградския баскетбол - Сашо Везенков, клубът стана съорганизатор и домакин на международен турнир за кадети в памет на най-титулования треньор на Балкан - Иван Андреев. 

Всички тези факти говорят красноречиво, че Ботевград продължава да бъде все по-утвърден и добре развиващ се баскетболен център.
  
БК "Балкан" е един от малкото клубове в България, в който вече четвърти сезон редовно и навреме се изплащат както заплати и стипендии на състезатели и треньори, така и дължимите осигуровки и данъци на държавата.

В материално отношение, ръководството на клуба осигури и инсталира в спортната зала озвучителна уредба и модерна видеостена, каквато малко зали притежават. Освен това бе изградена и оборудвана фитнес зала, която ежедневно и безвъзмездно се ползва и от спортисти от други клубове в града. За нуждите на клуба бе изработен и внедрен специален софтуерен продукт – програма за управление и анализ на работата на отбори и състезатели – иновативен продукт и практика без аналог в България.

БК "Балкан" успешно защити три проекта  и получи финансиране на обща стойност 17 хиляди лева по програми за развитие на детския спорт на Министерството на физическото възпитание и спорта.
През последните две години издръжката на спортна зала "Балкан" бе поета изцяло от баскетболния клуб, което на практика доведе до повече от 70 хиляди лева спестени средства годишно на бюджета на община Ботевград.

Считаме, че след всичко изложено дотук, след всичките вложени лични и фирмени средства, усилия, енергия и време на всеки един член на ръководството на баскетболния клуб, при това абсолютно безкористно и доброволно, без никаква мисъл или реална възможност за финансова възвръщаемост, оценката за работата на клуба и исканията за оставки на управленското му тяло от страна на общинския кмет са меко казано обидни, абсурдни, неадекватни и с привкус на преследване на цели извън спорта. Оставаме с усещането, че с действията и изказванията си той желае да превърне взаимоотношенията между баскетболния клуб и Общината в конкурентни, а не в партньорски, каквито безусловно те трябва да бъдат. Община Ботевград е призвана да бъде най-верният и надежден партньор на общественото сдружението с нестопанска цел „баскетболен клуб Балкан – Ботевград” и всячески, според възможностите си, да подпомага успешното му развитието, не само защото това е една от емблемите на града ни, а най-вече заради благоприятното въздействие върху младите, който спортът оказва и положителния социален ефект върху цялото ни общество.

В заключение: изказваме благодарност на всички, които морално и материално подпомагат или в даден момент са помогнали на баскетболен клуб "Балкан". Винаги сме изразявали признателност и благодарност на Община Ботевград, когато е оказвала финансова, материална, организационна или морална подкрепа. Искрени благодарности и на привържениците, на момчетата от фен-клуба, на всички, които пътуват хиляди километри и заделят лични средства, за да подкрепят отбора. Твърдо вярваме, че Балкан като клуб ще бъде най-силен, само когато всички приемем, че не сме по-големи от името, историята и традициите на Балкан, когато спрем да използваме емблемата на града за ненужно себедоказване и конфронтация и когато цялата баскетболна общественост, Община, бизнес и баскетболни деятели, се обединим зад една обща кауза, а именно възходящото развитие на ботевградския баскетбол.

От ръководството на баскетболен клуб „Балкан”