Тази вечер в Ботевград Балкан надигра заемащия третото място в НБЛ Рилски спортисти постигна убедителна победа със 72-58 (18-13, 17-18, 24-11, 13-16). Зелено-белите бяха  максимално концентрирани през цялата среща и позволиха на своя съперник да отбележи само 58 точки. Това бе първа победа на Балкан над отбор, който се намира по-напред във временното подреждане и първи над тима от Самоков от февруари миналата година.


Домакините спечелиха първата част с 18-13, за две минути след началото на втората поведоха с 9 точки - 24-15. Допуснаха обаче серия от 0-8 и самоковци се доближиха само на една, след което треньорът Михаил Михайлов взе първия си от общо двата използвани в мача таймаута. Все пак на полувремето балканци запазиха крехък аванс от 4 точки - 35-31.

За първи път Балкан дръпна с двуцифрено актив в 23-та минута, когато резултатът стана 44-33. В тази трета четвъртина гостите успяха да отбележат едва 11 точки срещу 24 на Балкан и преди решителната част на таблото светна 59-42 за Балкан след тройка със сирената на Станимир Маринов. За четири минути след началото й разликата набъбна на 22 точки - 66-44. В оставащото време гостите само успяха да намалят разликата до 14 точки при крайното 72-58 за Балкан.

Зелено-белите доминираха над своя съперник и в стрелбата - 44% срещу 37%, и в овладените топки под двата коша - 41 срещу 32 борби. Отново силен мач изигра Димитър Маринчешки, който отбеляза най-много точки - 17, и завърши с дабъл-дабъл със спечелените 12 борби. Много добре играха и Станимир Маринов с 14 точки, който заби и два чадъра, и Драгомир Мароевич с 12. Задължително трябва да се отбележи и първия силен мач със зеления екип на Ивайло Касабов. Въпреки лошото начало в мача, той е с трети по ранг коефициент, отбеляза 9 точки и взе 7 борби. С 8 точки е капитанът Любомир Лилов, с 6 - Айзея Мартин. Димитър Филипов има 4, но той бързо натрупа нарушения и игра само 18 минути, въпреки това отне 4 топки от съперника.

В началото на седмицата Рилски спортист имаше изключително тежко пътуване до адриатическия град Бар и обратно и това видимо се бе отразило на играчите му. Това особено важеше за лидера Миркович, който завърши със скромните за него 8 точки и 1 асистенция, направи и най-много грешки - цели 5. Вероятно заради здравословни проблеми съвсем малко игра и основният център Вукосавлевич. Само двама от Рилски спортист са с двуцифрен актив - Боев с 11 и Захариев с 10 точки.

След мача играчите на Балкан посветиха победата на треньора Михаил Михайлов за вчерашния му 32-ри рожден ден.

Снимки - Цветелин Кръстев.