Как се побеждава "Лукойл Академик"? С отговора на този въпрос Росен Барчовски и Тити Папазов влязоха в баскетболната тема на "Пред банята" по TV7 днес. Барчовски отбеляза, че това се случва трудно и рядко. Рецептата е да играеш поне със същото самочувствие, с което и те – теза, с която се съгласи и Тити. И двамата бяха единодушни, че вече 10 години "Лукойл Академик" има стабилно финансиране, което е в основата на добрата селекция. Освен това натрупаха и много европейски опит и всичко това е само в тяхна полза.

„Това, което не достига на баскетбола у нас, е класа. Русия и Словения могат да извадят по три-четири национални отбора и всички те да ни бият", призна в "Пред банята" по TV7 селекционерът на националния отбор Росен Барчовски. В селекционно отношение са по-напред от нас, изтъкна Тити Папазов, но Барочвски добави, че е и въпрос на традиция, школа, добри треньори, много мотивирани деца, база, интереси, реклама. 

Освен това, чисто генетично ние сме ниска нация и високите младежи отиват във волейбола, защото в него е по-лесно от психологическа гледна точка. В баскетбола ниските са много по-технични, а високите само тичат напред-назад и затова бързо се отказват, обясни Росен Барчовски.

С Тити Папазов  изтъкнаха и огромната роля на масовия училищен спорт за селектирането и формирането на млади спортисти, както и липсата на държавна подкрепа.

Защо взимаме толкова много чужди спортисти, натурализираме ги, те играят за кратко и след това отиват в чужбина, попита Иво Райчев специалните гости на "Пред банята" по TV7. И Тити Папазов, и Росен Барчовски бяха единодушни, че сме започнали да правим това заради конкуренцията на останалите държави, които ни бият със силни американски баскетболисти.

“Няма какво да направим”, призна Росен Барчовски, “защото те ни носят успех, а успехът е нужен, защото носи спонсори и пари. Самите чужденци пък имат интерес да вземат паспорт, защото след това играят като европейци и получават по-високи заплати”.