Геймърската технология Xbox Kinect управлява дом на бъдещето - енергийнонезависима къща, известна като CHIP (Compact Hyper-Insulated Prototype). Kinect следи движението на живущите в къщата, като им позволява да включват и изключват уредите и осветлението само чрез посочване към тях.Системата също така гаси осветлението там, откъдето човек излиза, включвайки го в помещението, където човекът отива, съобщава GreenTech.bg.

Къщата включва също и други автоматични функции, като затваряне на пердетата, ако започне гледане на филм, или включване на дадени уреди в момента, в който обитателите седнат на специални столове. Къщата постепенно засилва светлината сутрин, за да имитира по-естествен старт на деня.

CHIP може да се управлява чрез смартфон, така че светлините и токът да остават под контрол, когато човек е далеч от дома.

Целият проект е резултат от повече от две години работа на повече от 100 студенти в партньорство с Калифорнийския технологичен институт и SCI-Arc. Домът на бъдещето струва около 1 милион долара, но създаването на втора такава къща ще коства само около $300 000.

Къщата CHIP е разработена с цел да се създаде дом с нулева консумация на енергия (т.е. такава, която не се нуждае от външен източник на енергия), или иначе казано „пасивна къща“. Но изглежда нейните дизайнери са надминали тази цел. Къщата всъщност генерира три пъти повече енергия, отколкото използва благодарение на своите слънчеви панели и набор от енергоспестяващи мерки.

Топлината, генерирана от климатика, се използва за производството на топла вода. През повечето време от деня в къщата се използва естествената светлина.

Проектът на цялата архитектура и вентилационната система позволяват температурата вътре да се коригира бързо и с минимално използване на енергия. Най-забележителната характеристика на къщата е изолацията й, покриваща цялата площ от 70 кв. м., с което тя изглежда като гигантски матрак, но всъщност така запазва вътрешната си температура.

Невероятният енергийно ефективен дизайн сам по себе си отличава тази къща достатъчно, но интегрираните контроли и интелигентни функции превръщат CHIP в нещо повече от зелен дом – тя си е „дом на бъдещето“.